Целите Балкани удавени от дъжд и сняг

  • 11 януари 2021 18:20

  • 2701
  • 0
Целите Балкани удавени от дъжд и сняг
© Getty Images

Изобилни валежи от сняг и дъжд през последните няколко дни наводниха домове и земеделски земи на Балканите, прекъснаха пътния и морския транспорт и снабдяването с електроенергия, предаде Асошиейтед прес.

В Сърбия властите днес се подготвят да изчистят тонове отпадъци, задръстили езеро в югозападната част на страната, след като пороите ги довлякоха от сметищата. Извънредно положение заради наводнения е обявено в южната община Долевац, където спасителни екипи помагат на десетки хора да се евакуират. Държавната телевизия РТС съобщи, че много земеделски земи и стопански постройки са наводнени, множество селища в района на южния град Лесковац от дни са без питейна вода заради валежите от сняг и дъжд. В централните и източните райони на страната хиляди хора са останали без ток, след като снегът е причинил повреди в електропреносната мрежа. Властите предупредиха шофьорите да бъдат внимателни заради снеговалежите и да не тръгват на път без абсолютна необходимост, предава БТА.

Три реки в Костинброд преляха, общината е пред бедствено положение

Прекъсване на движението и ограничения за скоростта бяха обявени в Хърватия, където автобус се преобърна тази сутрин на главната автомагистрала Изток-Запад, при което бяха ранени 8 души.

Наводнения има и в Албания и Косово, където от дни поройни дъждове се редуват със снеговалежи.

Огромни площи са наводнени в западната част на Албания, повредени са мостове и пътища, оставяйки цели села изолирани от света. Лошото време причини и спиране на тока, заради което много училища днес ще останат затворени. Властите се опитват да овладеят водното равнище в главната електроцентрала на река Дрин. Армията, полицията и местни екипи се опитват да помогнат на жителите на изолираните селища в района на Шкодра, Лежа и Дуръс, които и през 2010 г. пострадаха от катастрофални наводнения.

В Косово местните власти се консултират с командването на мисията на НАТО КейФОР как да помогнат на пострадалите от наводнения райони в западната част на страната, където жителите са били принудени да напуснат домовете си. Къща в село Фуше е наводнена и повредена, но 60-годишният й собственик Муй Забели се оплаква, че не е получил помощ. "Никой не се интересува. Тук можете да претърпите загуба, но никой не го е грижа", казва Забели.

Хлъзгавите пътища и силният вятър накараха властите да забранят движението на камиони с ремаркета и двуетажни автобуси по някои пътища, а много от фериботните превози в Адриатическо море бяха спрени.

Поройни дъждове в южната част на Черна гора повредиха крепостна стена в град Улцин, близо до границата с Албания.

Последвайте канала на

Novini.bg
2701 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини