Турската лира се стабилизира преди очакваните решения за лихвите на турската централна банка

  • 18 ноември 2020 13:40

  • 572
  • 0
Турската лира се стабилизира преди очакваните решения за лихвите на турската централна банка
© Getty Images/Guliver

Натискът върху турската лира отслабна днес след налагането на по-строги ограничения заради коронавируса, докато инвеститорите очакват срещата на централната банка утре с надежда за рязко повишаване на лихвения процент, което да смекчи покачването на инфлацията, предаде Ройтерс.

Стойността на лирата се повиши бързо през миналата седмица, след като тази година отбеляза рекордно ниски равнища. Скокът й беше подхранван от оптимизма, че Анкара ще следва по-консервативна политика след промените в ръководството на централната банка и на министерството на финансите и на фона на пазарно-ориентирани изказвания на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Турската лира поскъпна след оставки

Турската лира понижи стойността си с 0,5 процента до 7,709 лири за щатски долар тази сутрин, но турските акции поскъпнаха с над 1 процент, подхранени от солидни резултати във финансовия сектор.

Въвеждането на частични карантини през уикендите и нови ограничения за зависимата от туризма турска икономика намалява готовността на инвеститорите да поемат риск, но фокусът на вниманието остава върху решителното заседание на централната банка за лихвените проценти под председателството на новия управител Наджи Агбал.

Турската лира с нов рекорден минимум

Очаква се банката да повиши основния си процент от 10,25 на 15 процента, показва анкета, проведена от Ройтерс. От друга страна Адам Коул, главен стратег по монетарните въпроси на европейския клон на канадската банка Ар Би Си (RBC), заяви, че турската централна банка няма да мине без повишаване на лихвения процент, но не би било изненадващо ако повишението е по-малко от очакванията на пазара, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
572 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини