Турската лира поскъпна след оставки

  • 09 ноември 2020 18:22

  • 3322
  • 0
Турската лира поскъпна след оставки
© Pixabay

Изненадващите оставки през почивните дни първо на гуверньора на турската централна банка, а след това и на финансовия министър бяха последвани днес от изненадващ ръст с почти 6% на стойността на лирата, съобщава БНР.

Все още официално непотвърдената оставка като финансист №1 на зетя на президента на страната Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва - Берат Албайрак, предизвика спекулации какъв ще бъде новият икономически екип в Анкара.

С президентски указ в събота беше заменен ръководителят на централната банка Мурат Уйсал. Мястото му зае опитният бюрократ Наджи Агбал.

Ердоган смени шефа на турската централна банка

Като причина за отстраняването на Уйсал се сочи бързото обезценяване на турската лира спрямо основните валути – около 30% от стойността ѝ от началото на годината.

Днес лирата отбеляза най-голямото си поскъпване от над две години.

Това стана, след като Берат Албайрак обяви в Инстаграм, че се оттегля по здравословни причини.

Според високопоставен източник от управляващата партия на Справедливостта и развитието, цитиран от Ройтерс, е възможно бившият премиер Бинали Йълдъръм да бъде назначен за вицепрезидент, отговарящ за икономиката.

Тази вечер се очаква изявление на дирекцията по комуникации към турското президентство.

Турският министър на финансите подаде оставка

Лидерът на най-голямата опозиционна партия – Народнорепубликанската, Кемал Кълъчдароглу определи сътресенията в управленския екип като „държавна криза“.

Той задочно попита президента Ердоган дали за него финансовото управление на страната е като управление на семейна фирма.

Последвайте канала на

Novini.bg
3322 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини