Мицотакис: ЕС ще трябва да наложи "смислени" санкции на Турция

  • 10 септември 2020 11:10

  • 539
  • 3
Мицотакис: ЕС ще трябва да наложи "смислени" санкции на Турция
© Getty Images/Guliver (архив)

Европейският съюз трябва да наложи "смислени" санкции на Турция, ако Анкара не изтегли военните си "активи" от спорните райони в източно Средиземно море, пише гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. в статия, публикувана днес и цитирана от Ройтерс.

Гърция и Турция спорят за морските си граници в този район, а Турция изпрати там кораб за сондажи за петрол и газ, припомня Ройтерс.

"Ние се нуждаем от диалог, но не когато сме държани на мушка. Заплаха за сигурността и стабилността на моята страна е заплаха за благополучието и сигурността на всички страни членки на ЕС", посочва Мицотакис в статия, публикувана във вестниците "Лондон таймс", "Франкуртер алгемайне цайтунг" и френския "Монд".

Този месец се очаква лидерите на ЕС да конкретизират своя отговор на турските действия, напомня Ройтерс.

Турска фрегата премина покрай гръцкия остров Кастелоризо

Ако Турция не изтегли своите активи, трябва да бъдат наложени "смислени" санкции, пише гръцкият премиер. Ако Европа иска да има истинска геополитическа сила, тя просто не може да си позволи да се примири с войнствена Турция", отбелязва Мицотакис. По думите му Турция още разполага с време, за да избегне санкциите и да "направи крачка назад".

Те трябва да отстъпят, да се върнат на масата на преговори и да се започне отново от момента, в който те напуснаха проучвателните разговори през 2016 г. И ако не можем да се разберем, тогава трябва да потърсим решение в Хага, посочва Мицотакис, като има предвид Международния съд за суверенни права.

Гръцкият премиер ще обсъди по-късно днес с френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на обтегнатите отношения между ЕС и Турция, посочва Ройтерс. Мицотакис и Макрон ще участват в седмата среща на върха на страните членки на ЕС с излаз на Средиземно море заедно с лидерите на Португалия, Испания, Италия, Кипър и Малта, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
539 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
турчин

2020.09.10 | 13:48

2
турция върти педалския съюз на чеверме, а педалите се загрижили за демокрацията в беларус
Гражданин

2020.09.10 | 20:57

3
Много точно изказване, за съжаление..но факт е, че е трудно на ЕС да реагира нормално навсякъде като се вземат предвид силата и в някои отношения. Самия съюз е конструиран така, че трябва да се правят много компромиси за постигане на напредък, което от своя страна води до нужда от много време и бавни стъпки.
Хаос

2020.09.10 | 11:57

1
Няма да ви мине номера...!

Добави коментар

Водещи новини