Турция: САЩ наливат бензин в огъня в Средзиемно море

  • 03 септември 2020 09:53

  • 1076
  • 6
Турция: САЩ наливат бензин в огъня в Средзиемно море
© Getty Images/Guliver

"Ембарго на мира!", гласи заглавието на водещата публикация на турския в. "Дирилиш постасъ", който твърди, че "със сгорещяването на водите на Средиземно море западните колонизатори, които изясниха позициите си срещу Турция, строят стена пред мира с хора, поставени от тях".

"В дни, когато напрежението между Турция и Гърция се покачи, САЩ вдигнаха оръжейното ембарго спрямо кипърската гръцка част, изпращайки посланието, че са готови да налеят бензин в огъня", негодува вестникът, цитиран от БТА. 

Според "Дирилиш постасъ" Източното Средиземноморие е сцена на "мръсни съюзи", а редица сили - САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Италия, се борят за пай от тортата на природните ресурси в морето.

Вестникът намира за "скандално" обяснението на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, че смята частичното вдигане на ембаргото за правилна стъпка, независимо че идва в момент на повишено напрежение. Същевременно Помпейо подтикна всички към деескалация, напомня "Дирилиш постасъ".

Помпейо: Гърция и Турция да намалят напреженията

"Къде е сега "приятелят ми Тръмп", пита в заглавие опозиционното издание "Сьозджу", визирайки обичайното обръщение на турския президент Реджеп Ердоган към президента на САЩ. Според вестника "Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, когото властта се опитва да представи като свой приятел, засилва сътрудничеството с кипърската гръцка част". Изданието твърди, че американското решение за частично вдигане на оръжейното ембарго идва в замяна на ангажимент от кипърските гърци да не позволяват на руски бойни кораби да използват пристанищата на Южен Кипър и властите на острова да работят съвместно със САЩ в разследването на пране на пари. Според "Сьозджу" стъпката на Тръмп, който ратифицира проекта за вдигане на ембаргото за Кипър, е била поредният случай, в който американският президент забива нож в гърба на Турция.

В. "Тюркийе" цитира дипломата от кариерата Онур Йоймен, който призовава турските власти час по-скоро да обявят собствената си изключителна икономическа зона и да направят така, че правата на Турция да бъдат международно признати. Той е на мнение, че Анкара трябва да стори това като противодействие на "безумните твърдения на Гърция". Според дипломата със споразумението си за ИИЗ с Италия Гърция обявява карта, която изобщо не зачита суверенните права на Турция и има намерение да притисне страната в много тясно пространство покрай турския бряг. Вестникът публикува и картата, онагледяваща разпределението на икономическите зони в региона според споразумението между Атина и Рим.

Последвайте канала на

Novini.bg
1076 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Ррррр

2020.09.03 | 12:56

4
Е къде "великата америка" Точно сега трябва да привика Ердо и да му се изясни чу той не е най големия Да му се покаже че не може га се граби от където му се иска И накрая да разбере че не хубаво да се унищожава Турция Много ама много се надявам че още има ХОРА в Турция ,а не малоумни и ограничени дето освен корана друго нямат в главите си И да забрави че Сирия ,Ирак ,Либия,Азърбайджан, Гърция ,България кюрдите ще бъдат под неговата диктатура На един друг чичко със същите мустачки Но преди него е искал същото Но колко германци и германски платиха заради неговите извращения Турци бъдете здрави и се отървете по скоро от тоя тумор но величие и да се граби

2020.09.06 | 09:57

6
Турция се стреми да запази собственото си право. Надушиха парите и сега империалистите се радват, готови да атакуват като гладни хиени. Какво правят тези всички чужди сили там? Гърция няма нищо общо със Средиземно море, какво ще търси и ще прави там? Дори няма право на това. Те използват Гърция като стръв.
anonimen

2020.09.03 | 20:13

5
da za 6 tia mili shte se skarat
това не е тайна

2020.09.03 | 12:10

3
естествено, америка изпитва оргазъм от мисълта за война между Турция и Гърция
Ааа

2020.09.03 | 10:05

1
Ердо, стига си крякал всеки ден! Окряка света! Някакъв проблем ли имаш? Страх ли те е? Притесняваш ли се от нещо? Силните не крякат...
зелено чооовече

2020.09.03 | 10:52

2
Е нека си кряка,накрая ще го накрякат,но пък пиарът си върви.

Добави коментар

Водещи новини