Помпейо: Гърция и Турция да намалят напреженията

  • 02 септември 2020 20:03

  • 561
  • 3
Помпейо: Гърция и Турция да намалят напреженията
© Getty Images

Американският държавен секретар Майк Помпейо призова днес Гърция и Турция да "намалят напреженията" с цел прекратяване на ескалацията в Източното Средиземноморие, предаде АФП.

"Ние призоваваме всички да направят стъпка встрани, за да намалят напреженията и да започнат дипломатически дискусии по въпроса за конфликтите, съществуващи в Източното Средиземноморие, конфликтите, свързани със сигурността, конфликтите за енергийните ресурси, морските конфликти", каза Помпейо на пресконференция, предава БТА.

В този район се наблюдава ескалация на напрежението между Анкара и Атина с увеличаване на съперничещи си демонстрации на сила и инциденти, които засилиха безпокойството на европейците. Двете страни си оспорват разпределението на залежите на природен газ, открити през последните години.

В този контекст Майк Помпейо обяви във вторник частично вдигане на ембаргото върху продажбите на оръжия за Кипър, предизвиквайки веднага гнева на Турция. Кипърското правителство приветства днес "признаването" на ролята на острова и на "важността" на отношенията му със САЩ.

"Ние знаем, че това решение бе оповестено в момент, когато напреженията в Източното Средиземноморие са изострени, но ние смятаме, че това е, което трябваше да се направи, и аз реших да действам", каза днес американският държавен секретар.

Той подчерта, че американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския е разговарял с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган и с гръцкия премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г..

"Те трябва да седнат заедно и да започнат дискусии за всичко това и да намерят дипломатически решения", изтъкна Помпейо. "Излишно е да се засилват военните напрежения в района, от това могат да произтекат само негативни неща", посочи той.

Последвайте канала на

Novini.bg
561 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.09.06 | 10:06

3
Турция се стреми да запази собственото си право. Надушиха парите и сега империалистите се радват, готови да атакуват като гладни хиени. Какво правят тези всички чужди сили там? Гърция няма нищо общо със Средиземно море, какво ще търси и ще прави там? Дори няма право на това. Те използват Гърция като стръв.

2020.09.03 | 15:42

2
И ако не намалят напрежението, какво ще направиш?

2020.09.02 | 20:55

1
Слушаме шефе! Намаляваме малко

Добави коментар

Водещи новини