Жените в Турция са поели основната част от товара на неплатената работа по време на изолацията

Турските жени са вършили шест пъти повече домакинска работа отколкото мъжете по време на карантината, наложена с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, сочи проучване, осъществено с подкрепата на Програмата на ООН за развитие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Проучването, проведено през май с участието на над 2400 жени, показва, че жените са били натоварени с повече неплатена работа по време на изолацията, въпреки че мъжете са прекарвали значително повече време, работейки вкъщи.

Разликата между двата пола при платената работа се е стеснила по време на карантината в резултат на промяна в схемите на работа и намаляване на часовете платена работа на мъжете, сочи проучване.

Същевременно разликата между половете при неплатената работа и общото времетраене на работата се е увеличила: като цяло обемът на работата на жените, включително платена и неплатена, е нараснал, докато при мъжете е намалял, установява анкетата.

Лекари: Ситуацията с COVID-19 в Турция е по-тежка от представяната

"Тези заключения доказват очевидната действителност на растящия товар на неплатената домакинска работа и грижи, които жените полагат в допълнение към трудовата им дейност", казва Клаудио Томази, постоянен представител на Програмата за развитие на ООН в Турция.

"Тази ситуация показва спешната нужда от промяна на политиката, която да донесе по-равноправно поделяне на неплатената домакинска работа между жените и мъжете", отбелязва той.

Това се наблюдава не само в Турция. Подобни проучвания показват, че работещите майки в Европа и Съедините щати са поели по-голямата част от домакинските задължения и грижата за децата по време на изолацията. Същевременно жените са били изложени в по-голяма степен на домашно насилие в този период, отбелязва агенцията.

 

Коментари

  1. 2020.08.06 | 22:35
    Dremi to i jenite sa rezani da umirat sano po barzo izvanzemnite gi ubiqt
  2. 2020.08.06 | 17:40
    е как така, нали са подписали истамбулската конвенция????
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет