Мицотакис призова ЕС за строги санкции срещу Турция

  • 17 юли 2020 19:49

  • 753
  • 0
Мицотакис призова ЕС за строги санкции срещу Турция
© Getty Images/Guliver

Гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. призова лидерите на Европейския съюз днес да заемат "ясна" позиция и да наложат "строги санкции" на Турция в отговор на нарастващата агресия на Анкара срещу Гърция и Кипър, съобщи в. "Катимерини".

Според гръцки правителствен източник Мицотакис е призовал за възпиращи мерки срещу Анкара по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел, чиято тема са параметрите на фонда за възстановяване след кризата с коронавируса.

Говорейки за турските нарушения в Източното Средиземноморие в кратко обръщение към лидерите на ЕС, гръцкият премиер подчерта, че на Турция не може да й се позволява да нарушава суверенните права на две страни членки без да срещне силна реакция.

Мицотакис също така спомена за "провокативното решение" на турското правителство да превърне паметника от световното наследство на ЮНЕСКО "Света София" в джамия, като каза, че това поизказва отношението на Анкара към международните споразумения, взаимното уважение и междурелигиозния диалог.

Той също така поиска отношенията между Ес и Турция да бъдат обсъдени по-подробно на следващата среща на Европейския съвет, посочват цитираните източници.

Гърция: Готови сме за война с Турция

Кипърският президент Никос Анастасиадис също коментира отношенията ЕС-Турция в пост в Туитър днес.

"Всеки път, когато Турция нарушава международното право и подкопава жизненоважни интереси на ЕС и страните членки, Съюзът трябва да отговори колективно и решително с конкретни мерки", написа той.

Същевременно пресслужбата на кипърското правителство съобщи, че след днешните изявления на Анастасиадис и Мицотакис в Брюксел Съветът на ЕС е решил да проведе през септември специална сесия за обсъждане на отношенията между ЕС и Турция, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"След изявленията на Анастиасидис и Мицотакис Европейският съвет единодушно прие предложението на своя председател Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в за свикване на специална сесия през септември за обсъждане на стратегическите отношения между ЕС и Турция от гледна точка на действията на последната в Източното Средиземноморие", посочва службата.

Последвайте канала на

Novini.bg
753 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини