Осигуряват 250 000 таблета и 74 000 лаптопа за онлайн обучение в Румъния

Министърът на образованието на Румъния Моника Анисие съобщи, че до 10 септември ще бъдат осигурени 250 000 таблета за деца от семейства в затруднено положение и допълни, че министерството на образованието подготвя и закупуването на 74 000 лаптопа за 1100 лицея, предаде агенция Аджерпрес.

"Към момента правителството е одобрило отпускането на необходимите средства за закупуване на 250 000 таблета за деца от затруднени семейства, които имат нужда от тези електронни устройства. (...) Крайният срок за доставка е 10 септември", каза министърката снощи пред телевизия Антена 3. Тя припомни, че кметовете по места също са се организирали и са закупили електронно оборудване за децата. "Например в Клуж бяха купени таблети за всички деца", каза Анисие, предава БТА.

Ученици излязоха на протест в Букурещ

"Същевременно министерството на образованието подготвя закупуването на 74 000 лаптопа за 1100 лицея", каза още Моника Анисие. (...) през септември започваме училище, искаме това да стане в класните стаи, но ако епидемиологичната ситуация го наложи, да можем да използваме като алтернатива онлайн обучението", допълни министърката. Тя уточни още, че е предвидена и интернет връзка на съответните електронни устройства.

През последните дни в Румъния се състояха протести във връзка с липсата на яснота около новата учелна година. Асоциации на ученици се оплакаха от липса на оборудване и осигурен интернет. Президентът Клаус Йоханис свика вчера среща с участието на редица министри от правителството и премиера Лудовик Орбан по този въпрос. След срещата президентът съобщи, че новата учебна година ще започне на 14 септември, като за мнозинството ученици се предвижда физически да присъстват в класните стаи.

"Решението дали учениците ще ходят на училище или ще учат онлайн ще се взема за всяко училище поотделно на окръжно ниво по предложение на Училищния инспекторат", каза президентът след срещата. Той допусна обаче, че ако има много случаи на Ковид-19 в периода около 14 септември, началото на учебната година може да се отложи.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет