Ученици излязоха на протест в Букурещ

Представители на Асоциацията на учениците в Букурещ протестираха пред сградата на правителството и поискаха да им бъдат представени конкретни решения за новата учебна година. Премиерът Лудовик Орбан отговори, че училището ще започне, но в условията, които позволи развитието на пандемията от новия коронавирус, пише днес в. "Гъндул", цитиран от БТА. 

Румънският премиер каза, че учебната година със сигурност ще започне, но към момента не може да се даде конкретен отговор как ще стане това, тъй като все още се прави анализ, който държи сметка за развитието на епидемиологичната обстановка. Орбан каза, че се подготвя отваряне на училищата при всеки възможен сценарий.

В. "Евениментул зилей" цитира министъра на здравеопазването Нелу Татару да казва, че властите ще обявят кога ще отворят училищата след средата на август.

При положение, че остават месец и половина до началото на учебната година, не можем да правим предположения. През втората половина на август ще можем да кажем точно как ще започне училището, заяви Нелу Татару, цитиран от телевизия Реалитатя.

"Евениментул зилей" припомня, че преди няколко дни президентът Клаус Йоханис заяви, че би било сложно в Румъния да има само онлайн обучение и че нещата се насочват към смесена система.

В. "Гъндул" пише, че препоръката на Националния институт по обществено здраве е връщане на учениците в училище на 14 септември, но не на всички. Институтът препоръчва ежедневно присъствие на учениците в училище само от последните класове и началното училище. Останалите следва да учат през учебната 2020-2021 г. по системата 50 процента онлайн и 50 процента физическо присъствие в училище.

В интервю за Про ТеВе д-р Александра Куку от Националния институт по обществено здраве препоръча по-специално учениците от 1 до 4 клас, тези от 8-ми и 12-и клас да присъстват физически в училище, ако е възможно, пише "Гъндул".

"Евениментул зилей" допълва, че според препоръките на Националния институт по обществено здраве програмата на училищата трябва да бъде организирана така, че да се избегне струпване на хора. Началото на учебните часове трябва да бъде различно за всеки цикъл, а междучасията ще бъдат увеличени на 15-20 минути всяко, за да имат време учениците да отидат до тоалетна и да не стоят близо един до друг. Във всеки клас ще има максимум 15 ученика, а на всеки от тях ще бъде осигурено пространство от 4 кв.м. Същото пространство трябва да бъде запазено и за преподавателя.

Носенето на маски на открито вече е задължително в половин Румъния

Всяко училище ще има лице, което ще координира дейностите по превенция на разпространението на вируса. Учениците ще трябва да прекарват в училище най-много 4 часа дневно, а продължителността на един урок не трябва да надхвърля 30 минути. Във всяко училище ще бъдат определени трасета за придвижване, включително и на двора, пише "Евениментул зилей".

В. "Ромъния либера" пише за "строги ограничения в столицата" срещу разпространението на новия коронавирус. Градският комитет за извънредни ситуации реши вчера предпазната маска да стане задължителна в пешеходната зона на Стария център, на пазарите и тържищата, спирките и гарите, посочва вестникът. Комитетът реши още организаторите на събития и спектакли задължително да предоставят на публиката предпазни маски за защита от коронавируса. Подобна мярка е в сила в над половината от 41 окръзи в Румъния.

"Над 25 000 дози Ремдесивир ще изпрати Европейската комисия в Румъния", пише днес в. "Адевърул". Единственото лекарство, одобрено официално на равнище ЕС за лечение на COVID-19, ще пристигне скоро в Румъния. 25 157 дози Ремдесивир ще пристигнат в Румъния на три транша в рамките на договор, сключен от Европейската комисия с компанията производител, пише вестникът.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет