Сръбската армия ще се сдобие с китайска система за противоракетна отбрана

Сръбската армия ще се сдобие с ракетна система за ПВО FK-3 китайско производство, съобщава специализираният интернет портал Балканска мрежа за сигурност, цитирана от агенция Бета. Доставката вече е договорена и платена, добавя сайтът, цитиран от БТА.

Това става ясно при внимателен прочит на годишния доклад за бизнеса на предприятието Югоимпорт - СДПР за миналата година, в който пише, че са сключени сделки за износ на стойност 620,3 милиона долара, а най-голям дял има доставката на "ПВО системи FK-3".

"ПВО системата FK-3 започна да се споменава в медиите преди две години като система, която ще бъде поръчана за модернизиране на териториалната ПВО на Сърбия. В тези статии доставката се свързва директно със срещите между президентите Александър Вучич и Си Дзинпин.

Порталът допълва, че тактическо-техническите характеристики на К-3 са "мистериозни", защото става въпрос за система за износ, която не е била ползвана до поръчката от Сърбия.

Япония отказва на САЩ скъпата система за противоракетна отбрана

На оръжейните изложби досега китайците даваха само общи информации, според които става въпрос за система с обсег на унищожаване до 100 км далечина и 27 км височина.

За китайската военна индустрия износът на ПВО в Сърбия е излючително важно проникване на напълно нов пазар, защото досега ползватели на китайски системи със среден и голям обсег са били само китайски съюзници от Азия, пише порталът.

В рамките на 250-та ракетна бригада на ПВО за отбрана Сърбия има пет дивизиона ракетни системи Нева и Куб, както и една батарея система Панцир С-1, купена неотдавна от Русия. Две дивизиона системи Нева и батареята Панцир са ангажирани за отбраната на Белград, а по един дивизион системи Куб са разположени в Ниш, Нови Сад и Крагуевац, допълва Бета.

Коментари

 1. 2020.08.04 | 07:06
  Дръскачиии, Сърбия е най-прецаканата държава откакто почина Тито. И 100 комплекса да купи, няма да върне ни Косово нито др. територии. Така им помогна Русия хахаха
 2. 2020.08.03 | 20:57
  Това е.. ЗВУЧЕН ШАМАР ЗА ЕВРОПА!!! Докато "" ПРЪЩЯЩИЯ ОТ АКЪЛ МАКРОН"" Се наумува по отношение на балканите в EU-Китай не си губи времето и вече СТЪПИ много здраво тук!!!! Страни Егоисти като Холандия,, Скандинавието, Австрия и.т.н се правят на ЕМАНЦИПИРАНИ- Китай дори изпреварва Русия, Турция и Арабския свят - във влиянието си тук!!!
  1. 2020.08.03 | 21:02
   На мен македонци и албанци-не са ми слабост!! Ала ако и сега Макрон и останалите изброени от мен по-горе Егоисти, не им дадат шанс- ЩЕ ИЗМИНАТ СТОТИЦИ ГОДИНИ ЗА НОВА РЕКОНКИСТА /Шарл Мартел ще се обръща в гроба ако вижда каква я върши наследника му!! /
 3. 2020.08.03 | 17:57
  Ами ние какво имаме само шопски копани
 4. 2020.08.03 | 16:35
  що не купят патриот???? някой непроизведена версия. да омилостивят големия брат. както прави тиквата.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет