Япония отказва на САЩ скъпата система за противоракетна отбрана

  • 15 юни 2020 16:22

  • 887
  • 5
Япония отказва на САЩ скъпата система за противоракетна отбрана
© getty images

Японското министерство на отбраната съобщи днес, че е решило да се откаже от непопулярните планове за разполагане на две скъпоструващи наземно базирани американски системи за противоракетна отбрана. Целта им бе да се повишат възможностите на страната за защита от заплахи от Северна Корея, предаде Асошиейтед прес.

Министърът на отбраната Таро Коно каза пред репортери, че е решил да спре разполагането на системите "Иджис Ашор", след като е станало ясно, че сигурността на една от двете локации, където трябвало да бъдат разположени елементите на системата, не може да бъде гарантирана без цялостно преработване на компютърните конфигурации. А това щяло да отнеме много време и средства.

Японските военновъздушни сили прелетяха над Токио, за да поздравят медиците

Японското правителство одобри разполагането на двете системи, състоящи се от бойни кораби-разрушители в морето и ракети "Пейтриът" на сушата. Японски военни представители, цитирани от АП, смятат, че двата комплекса на "Иджис Ашор" не могат да покрият цялата територия на Япония от една станция в Ямагучи на юг и друга в Акита на север. Сега правителството на Шинздо Абе ще трябва да преразгледа японската програма за противоракетна отбрана.

След поредица от неудачи при изграждането и след многократно оскъпяване цената на цялата програма за 30-годишното й функциониране и поддръжка набъбна до 4,1 млрд. долара (450 млрд. йени), което предизвика широко недоволство в страната.

Коно каза, че Япония вече е похарчила 1,7 млрд. долара за двете системи, но добави, че част от тях няма да са отишли напразно, защото систeмата е съвместима с тези, които се използват на японски разрушители.

Последвайте канала на

Novini.bg
887 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2020.06.16 | 11:00

5
ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО СЕ РАЗПАДА
германия и япония

2020.06.15 | 19:56

4
са окупирани държави и ги точат като река.
Бат САЛИ

2020.06.15 | 16:56

3
Защото ги видяха колко са "добри"
хехе

2020.06.15 | 16:40

1
хехе, за това им трябва злата северна корея - за да си оправдаят военната окупация и да си продават оръжието.

2020.06.15 | 16:55

2
тоз пък, големите икономики започнаха да ги рекитират страни като на мюсулманити и режимите

Добави коментар

Водещи новини