Турският Меджлис възобновява дейността си

  • 02 юни 2020 09:12

  • 629
  • 2
Турският Меджлис възобновява дейността си
©

Днес Великото национално събрание на Турция в Анкара възобновява дейността си след прекъсването заради епидемията на коронавируса на 16 април.

В същото време ще бъдат прилагани и редица ограничителни мерки. Главните са задължителна употреба на защитни маски,спазване на дистанция и хигиенните правила.

В заседанията ще участват само определен брой депутати от отделните партии, представени в парламента, които ще бъдат определени от ръководството на съответните парламентарни групи.

Отменят се редовните седмични заседания на парламентарните групи.

По време на пандемията подкрепата за Ердоган се е увеличила

Депутатите ще работят на смени. До края на месец юни в парламента няма да се допускат посетители отвън. Брифингите в парламента за медиите ще бъдат сведени до половин час максимум. За журналистите ще бъде задължителна употребата на защитни маски и спазване на дистанция.

Заведенията в парламента също ще работят според предписанията с намаляване на масите и столовете и дистанция, премахване на картите с менюта, дезинфектанти и др.

На първото след мерките за нормализиране на живота заседание на парламента се предвижда депутатите да обсъдят внесения преди карантината законопроект за статута на уличните охранители (структура към жандармерията), който включва предложение да им бъде осигурен статут като на полицейски служители - с право на проверка на самоличността на гражданите, намеса в случаи на насилие над жени, малолетни извършители, битови свади, нарушения на обществения ред в кварталите, санкциониране на водачите и др.

Междувременно с връщането към нормалността се съживява и политическият живот в страната. Има твърдения за готвени промени в кабинета, което се очакваше от мнозина още преди пандемията.

Говори се също така и за план, чиято цел била да спъне новите две партии, регистрирани от бивши съратници на Ердоган - Партията на бъдещето на бившия премиер Ахмед Давутоглу и партия Дева на Али Бабаджан, бивш икономически министър на Ердоган.

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган се завръща в Анкара. Очаква се той да присъства на някои от заседанията на парламента.

От началото на пандемията държавният глава напусна президентския дворец Бештепе в Анкара и се пресели за два месеца и половина в Истанбул. Заради коронавируса Ердоган се установи в президентската резиденция Хубер кьошк и участва само чрез телеконферентна връзка в различните прояви през този период, допълни БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
629 2

Коментари 2

Добави коментар
бг уй

2020.06.02 | 10:23

1
какво на интересуват те мангали
4UK4E

2020.06.02 | 18:02

2
6A VA OPRAVAT-GANYOVCİ

Добави коментар

Водещи новини