По време на пандемията подкрепата за Ердоган се е увеличила

  • 20 май 2020 13:19

  • 807
  • 1
По време на пандемията подкрепата за Ердоган се е увеличила
© Getty Images/Guliver

Рейтингът на съюза между управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и Партията на националистическото действие (ПНД) в Турция се е повишил по време на кризата с коронавируса, сочи проучване на агенция ГЕНАР, цитирано от в. "Хюриет".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заема първо място в проучването, осъществено сред 3000 души в периода 28 април-3 май, като най-харесвания турски политик. Ердоган получава одобрение от 36,2 на сто, а най-близкият му съперник е с четири пъти по-малка подкрепа. 

Ердоган обяви, че от 16 до 19 май отново ще има полицейски час

Ръководителят на агенция ГЕНАР Ихсан Акташ обяснява това с факта, че опозиционните кметове на Анкара и Истанбул са дръпнали част от подкрепата за лидера на най-голямата опозиционна сила в Турция - Народнорепубликанската партия (НРП) - Кемал Кълъчдароглу. Според последното допитване опозиционният лидер заема едва осмо място, а двамата градоначалници се нареждат преди него.

Наблюдава се, че подкрепа за Ердоган идва и от други партии, по-специално прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) и ислямистката Партия на щастието.

Реджеп Ердоган: И аз изпитвам трудности

Като един от факторите за нарасналата подкрепа за Ердоган се посочват способностите на президента в управлението на кризи. Без да се ангажира, че това е свързано единствено с коронавируса, директорът на ГЕНАР посочва, че спрямо последните президентски и парламентарни избори от 24 юни 2018 г. подкрепата за ПСР е нараснала с 2,8 процентни пункта. В момента ПСР събира подкрепа от 45,4 на сто, а заедно със съюзника си ПНД - 55,2 на сто.

В контекста на епидемията с подкрепа се ползва и здравният министър Фахреттин Коджа, в това число от избиратели на опозиционни партии като НРП, "Добра партия" и ДПН, допълва БТА.

Рамазан Байрам в Турция - тази година без излизане навън и без ритуали

75,7 на сто от турците смятат мерките на здравното министерство срещу коронавируса за достатъчни, сочи още анкетата.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
807 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
един каза ...

2020.05.20 | 16:38

1
Това е добре! Ердо се оказа наш човек и го уважавам!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини