Джамиите в Турция отварят врати след прекъсване от два месеца и половина

  • 29 май 2020 09:09

  • 638
  • 2
Джамиите в Турция отварят врати след прекъсване от два месеца и половина
© Pixabay

Джамиите в Турция днес отварят отново врати за традиционната колективна петъчна молитва.

С решение на турската Дирекция по вероизповеданията още в началото на епидемията от COVID-19, на 16 март, бяха затворени 84 684 джамии /по официални данни/ на територията на Турция, а обредите бяха забранени.

Джамиите в Турция отварят утре за петъчната молитва

Планираше се джамиите да отворят отново врати на 12 юни. Президентът Реджеп Тайип Ердоган обаче изтегли отварянето им за днес. Днешният петък съвпада с 567-та годишнина от завоюването на Истанбул от османските войски, предвождани от султан Мехмед Втори Завоевателя. Датата 29 май се счита за рожден ден на Истанбул и се отбелязва като неофициален празник, предава БТА.

"Този петък ще отбележим двоен празник - отварянето на джамиите, за които знам, че сте силно закопнели от дълго време, и славната годишнина от превземането на Истанбул и светлата памет на Фатих султан Мехмед Хан", заяви наскоро Ердоган по този повод.

Но на този етап обаче ще се отворят джамиите само в големите градове - Истанбул, Анкара и Измир. Останалите храмове ще бъдат отваряни поетапно в зависимост от ситуацията с коронавируса в съответното населено място.

От 1 юни започва нормализация на живота в Турция

В същото време се въвеждат строги правила за провеждането на колективните молитви, като може да се очаква, че нищо няма да е както преди.

Засега в джамиите през деня ще се извършат само по две от общо петте всекидневни колективни молитви - обедната и следобедната. Останалите три молитви няма да бъдат провеждани колективно.

Съгласно новите правила ритуалното измиване на ръцете и краката от вярващите преди молитва, което досега се извършваше на чешмите в двора на джамията, ще се извършва вкъщи. Задължително ще се носят маски, ще се спазва дистанция от най-малко метър и половина дистанция между молещите се, които ще си носят лични молитвени килимчета, а също така няма да се ръкуват или целуват традиционно по бузите.

Ръководителят на Дирекцията по религиозните въпроси Али Ербаш обяви, че петъчната молитва ще може да се извършва в двора на джамията. А онези вярващи, които са болни, ще може да извършват молитвата вкъщи.

Междувременно президентът Ердоган обяви, че на 29 май в храма "Света София" в Истанбул ще бъде проведена колективна молитва, посветена на султан Мехмед Втори, чиито войски превземат Истанбул през 1453 г.

През 1935 г. "Света София" е обявена за национален музей. От миналата година част от пространството й се използва за молитвени обреди от мюсюлманите.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
638 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
бг уй

2020.05.29 | 10:23

1
няма ли кой да ги запали те ракети.мухамед е педофил .алаха тъпия са ибът.с мухъмедъ педофила
Turçin

2020.05.29 | 16:37

2
mangal marsh v india ciganski narod

Добави коментар

Водещи новини