Джамиите в Турция отварят утре за петъчната молитва

  • 28 май 2020 12:02

  • 645
  • 0
Джамиите в Турция отварят утре за петъчната молитва
© Getty Images/Guliver

Джамиите в Турция отварят отново врати за петъчната молитва утре, след като от средата на март масовите богослужения в храмовете бяха забранени, съобщава информационният сайт Т24.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Петъчната молитва обаче ще се извършва при определени правила. Тя ще се провежда в дворовете на джамиите или на определени от местните власти места като училищни дворове и площади, така че да бъде спазвана социална дистанция.

Няма да се извършва абдест (ритуално измиване преди молитвата) в джамиите, където шадраваните ще останат затворени, а всеки вярващ ще трябва да извърши това у дома.

Отварят джамиите

Задължително е носенето на маска в мюсюлманските храмове. Всички ще трябва да използват и собствени молитвени килимчета, на които да извършват намаза.

Хора, спрямо които има ограничения да излизат, както и такива със симптоми на вирусни заболявания, няма да бъдат допускани.

От утре - всички джамии в Иран отварят

Отменя се предварителната проповед (вааз) на петъчните молитви, които ще бъдат възможно най-кратки. Няма да се използват също и предназначените за общо ползване броеници, стативи за четене, обувалки и пр.

Турция прекрати груповите молитви на 16 март с цел да ограничи разпространението на коронавируса в страната, допълва БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
645 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини