Румъния препоръчва гъвкаво работно време за родителите заради коронавируса

  • 10 март 2020 14:41

  • 382
  • 0
Румъния препоръчва гъвкаво работно време за родителите заради коронавируса
© Getty Images/Guliver (архив)

Румънският министър на труда Виолета Александру препоръчва гъвкаво работно време за родителите, които нямат на кого да оставят децата си у дома в контекста на решението за затваряне на училищата в Румъния от утре до 22 март, съобщават румънски медии, цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33006

"Препоръчваме гъвкаво работно време за родителите, които нямат на кого да оставят децата си у дома", написа снощи на страницата си във Фейсбук министърката. Тя допълни, че работното време трябва да бъде адаптирано към родителите, които се грижат за малки деца.

Снощи румънският премиер Лудовик Орбан съобщи, че по препоръка на Националния комитет за извънредни ситуации от 11 март до 22 март ще бъдат затворени училищата и детските градини в цяла Румъния. Възможно е мярката да бъде удължена.

Световни лидери с видеоконферентен разговор заради коронавируса

Премиерът каза, че решението е взето с оглед на редица съображения. По думите му първият аргумент е прогнозата, че много хора са си стегнали багажа и са тръгнали към Румъния заради перспективата за затваряне на областта Ломбардия още преди издаването на съответното решение на италианското правителство.

Румънските власти спряха временно полетите към и от Италия, а от вчера са преустановени и пътните и железопътни връзки със страната. Подсилен е граничният персонал по западната румънска граница, особено за идващите от Италия.

В Италия работят около 1,3 милиона румънци.

Аджерпрес съобщава, че 16 души, които са пристигнали на румънско-унгарската граница при Арад, са били поети от властите и отведени в карантина още от границата. Мнозинството от тях пристигали от Италия.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
382 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини