85% от турците смятат, че управлението на ПСР се нуждае от промяна

  • 31 май 2024 13:51

  • 247
  • 2
85% от турците смятат, че управлението на ПСР се нуждае от промяна
© Pixabay

Близо 85 процента от турците смятат, че е необходима промяна в управлението на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган, показва проучване на близката до управляващите социологическа агенция "Оптимар", цитирано от турски медии. Резултатите от анкетата бяха оповестени в навечерието на започващия днес лагер конференция на управляващата партия в Анкара след поражението ѝ на местните избори в края на март, предаде БТА.

На въпрос дали трябва да има промяна в ПСР 84,1 на сто от запитаните са отговорили с "да", а 15,9 на сто – с "не". Запитани за необходимостта от промяна в кабинета 75,1 на сто смятат, че такава е нужна, а 24,9 на сто, че не се налага да се пристъпва към промени.

В отговор на въпрос какъв е най-наболелият проблем на Турция в момента 61,6 на сто от анкетираните отговарят, че това е икономиката. Според 7,3 на сто "всяко нещо е проблем", 6,3 на сто посочват сирийците и нелегалните мигранти, а 5,9 на сто – правосъдието.

Според 58,4 на сто от запитаните след една година икономиката на страната ще е в още по-лошо състояние. Приблизително половината от останалите смятат, че икономиката ще се подобри, а другата половина – че сегашното ѝ състояние ще се запази, показва проучването, чиито резултати оповестява в. "Хюриет".

"Оптимар" е потърсила мнението и на негласували избиратели, от които 39,6 на сто казват, че причината за отказа да гласуват е, че са били в друг град, 26,6 на сто са обяснили, че целенасочено са избрали да не упражнят правото си на вот, 8,9 на сто са казали, че не са отишли до урните, тъй като нямат политически предпочитания, а 7,1 на сто – тъй като не вярват във възможността за промяна.

Проучването на "Оптимар" е било проведено сред две хиляди души от 26 (от общо 81) окръга на Турция. 

Междувременно в спа курорта Къзълджахамам, окръг Анкара, днес започва лагер на ПСР, на който, в присъствието на депутати и ръководството на партията, ще бъдат обсъдени резултатите от местния вот и ще бъде набелязана новата пътна карта, информира частният телевизионен канал НТВ.

Според близки до ПСР източници на 31-ата партийна конференция в Къзълджахамам, която ще бъде председателствана от президента Ердоган, ще бъдат обсъдени и огласени някои предстоящи промени в ПСР.

Ердоган към Нетаняху: Психопат, кръвожаден вампир!

Лагерът конференция ще продължи до 2 юни.

Последвайте канала на

Десислава Станева
247 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
1 ТУРСКА ЛИРА =6 СТОТИНКИ

2024.05.31 | 14:18

1
А НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ ЗАЩО НЕ МИСЛЕХА?СПАХА ЛИ?

2024.05.31 | 14:42

2
Именно. Като наш'те таксиджии - всичко знаят, ама не пеавят нищо по въпроса.

Добави коментар

Водещи новини