Екатерина Захариева: Подкрепяме Северна Македония за старт на преговори за присъединяване към ЕС

  • 16 февруари 2020 15:31

  • 462
  • 5
Екатерина Захариева: Подкрепяме Северна Македония за старт на преговори за присъединяване към ЕС
© МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и служебният министър на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров обсъдиха възможностите югозападната ни съседка да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз. Двамата се срещнаха в рамките на 56-ата Мюнхенска конференция по сигурността, съобщиха от българското външно министерство.

България подкрепя взимането на решение за началото на преговорния процес с двете страни още по време на Европейския Съвет през март 2020 г.

 

“Ние правим всичко възможно, за да помагаме. България много пъти е водила разговори формални неформални с Франция, така че да се даде зелена светлина и за Република Северна Македония, и за Албания”, каза Захариева.

Тази година България и Република Северна Македония председателстват заедно Берлинския процес – инициатива на германския канцлер Ангела Меркел. Целта му е да стимулира сътрудничеството и развитието на добросъседските отношения в региона на Западните Балкани.

България разглежда Берлинския процес като инструмент, допринасящ за запазването на динамиката на европейска  интеграция на страните от Западните Балкани и естествено продължение на достиженията на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Вицепремиерът Захариева се срещна с външния министър на Египет Самех Шукри

“Много добър пример за региона е две държави да съпредседателстват Берлинския процес. Искам да поздравя екипите и от двете министерства, които се сработват доста добре. Срещата на външните министри за подготовката на срещата на лидерите ще бъде в Скопие през март. Срещата на лидерите ще бъде в София през ноември. Приоритетите - свързаност, транспортна и между хората, помирение чрез образование, млади хората и зелената сделка, тоест околна среда”, заяви Захариева.

Двамата министри обсъдиха и предстоящото присъединяване на Република Северна Македония към НАТО. Скопие ратифицира Протокола за присъединяването към НАТО на 11 февруари. България бе една от първите държави, които ратифицираха Протокола. Това е пореден израз на последователната ни подкрепа за европейската и евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония.

Екатерина Захариева се срещна с генералния секретар на Съвета на Европа

Относно търговските връзки между София и Скопие министър Захариева подчерта, че постигнатите до момента резултати остават далеч от възможностите и потенциала, които нашите страни имат.

Трябва да се работи по-активно по изграждане на стратегическата инфраструктура между Република България и Република Северна Македония, подчерта министър Захариева. Наш основен приоритет е реализирането на всички компоненти от Коридор № 8, включително железопътна връзка, скоростен път, енергийна свързаност и др.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
462 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
тая

2020.02.17 | 09:55

5

тая консомолка е - винаги готова.

Hi flo

2020.02.17 | 07:01

4

Тази е пародия на дипломат, вечно ухилена готова на всичко, съгласна на всичко

Тази

2020.02.16 | 22:31

3

е нелицеприятна гнусна мастия

продавам

2020.02.16 | 20:14

2

продавам род и родина за къща с градина. това е дивиза на гербарастята

тази гербава "калинка"

2020.02.16 | 18:20

1

сменяли си тоалетите?На няколко снимки със едни и същи дрехи.Мирише отдолу сигурно ,като Деса минета -друга гербава мастия.

Добави коментар

Водещи новини