Вицепремиерът Захариева се срещна с външния министър на Египет Самех Шукри

  • 16 февруари 2020 14:43

  • 618
  • 1
Вицепремиерът Захариева се срещна с външния министър на Египет Самех Шукри
© МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на се срещна с външния министър на Египет Самих Шукри в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността,     съобщиха от дипломатическата централа в София.

Двамата обсъдиха широк кръг въпроси от двустранните отношения, както и ситуацията в Близкия изток след представянето на Плана за мир на САЩ.

“Ще дойда в София за провеждането на заседание на съвместната комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, а впоследствие ще организираме посещение на президента Абдел Фатах Сиси. Личните отношения между премиера Бойко Борисов и президента Сиси са отлични и трябва да се възползваме от това в името на двустранните отношения”, заяви министър Шукри.

Екатерина Захариева се срещна с генералния секретар на Съвета на Европа

За периода януари-юни 2019 г. двустранната търговия достига 432.0 млн. долара (ръст от над 25% спрямо същия период на 2018 г.), от които български износ 167.4 млн. долара (ръст от около 18.4% спрямо периода за 2018 г.) и внос от Египет 264.6 млн.долара (ръст от около 30% спрямо периода за 2018 г.)


От  юли 2015 г. функционират редовно линии на чартърни полети Варна-Кайро и София-Хургада. Средно между 1500 и 2000 египтяни посещават България всяка година, докато средно 3 000-4 000 българи пътуват годишно в Египет.

Захариева: България ще подкрепи всеки план, който би довел до мира в Близкия изток

Египет е първата арабска държава, с която България установява дипломатически отношения и е най-големият търговско-икономически партньор на България в Близкия изток и Африка.

Дипломатическите отношения са установени на 3 февруари 1926 г. (преди 94 години), а първата българска легация в Кайро е създадена през септември 1933 г. Дипломатическите представителства на двете страни са издигнати в ранг посолство през декември 1958 г.

Министрите Захариева и Шукри констатираха, че има сходство в оценките им за предложения от президента Тръмп план за мир в Близкия изток.

Двамата обсъдиха още ситуацията в Либия и откроиха  важността на Берлинската инициатива за мирно решаване на конфликта в страната, като подчертаха че стабилизирането на страната и прекратяването на огъня следва да бъде постигнато без деструктивна външна намеса.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
618 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.02.16 | 22:19

1

И ?
С ква цел?Да позират като идиоти

Добави коментар

Водещи новини