Вулканът на Санторини може да се активизира

  • 13 февруари 2020 13:08

  • 1310
  • 0
Вулканът на Санторини може да се активизира
© Pixabay

В състояние на повишена готовност е поставена гръцката гражданска отбрана заради възможното активизиране на вулкана на остров Санторини, съобщи в електронното си издание гръцкият вестник "Елефтерос типос".

В план за действие, озаглавен "Посрещане на извънредни ситуации и непосредствено/краткосрочно управление на последствията от прояви на вулканична дейност във вулканичния комплекс Санторини" с кодовото име "ТАЛОС", изготвен от главния секретариат за гражданска защита, се предписва увеличена степен на готовност "предвид съществуващия риск от проява на вулканична дейност" и се описват възможните сценарии за активизиране на вулкана, предава БТА.

В плана се казва: "Най-вероятното вулканично събитие, което се очаква да се случи, ако настоящата криза следва необратим път, е активизиране във вътрешността на калдерата от "исторически тип" на вулканичните центрове на островите Неа и Палия Камени. Става въпрос за вулканична дейност, която съответства на регистрираната в исторически времена, която е довела до образуването на островчетата Палия и Неа Камени."

ЕБВР предложи мерки за справяне с хипертуризма на остров Санторини

Телевизия Скай съобщава, че според оценките на специалистите статистически е много вероятно вулканът да се върне в началното си състояние, но не се изключва развитието му да продължи необратимо към известно активизиране на вулканичното средище около островите Камени. В момента се оценява, че развитието му е в началната фаза на "наблюдение" (жълт код) според класификацията на международните системи за оценка на риска на вулканите.

При крайния вариант за активизиране на вулкана е възможно изригване от подплинийски тип. В този случай се издига вулканичен стълб с височина 8 - 12 километра, който се задържа от 30 до 60 минути. От "чадъра" на облака може да падне вулканична пепел със значителна дебелина на разстояние от 10 километра. Също така се създават пирокластични потоци, които са опасни за околните зони.

Вулканът на остров Санторини е изригнал катастрофално през Бронзовата епоха и по-специално в края на 17-и век пр. н.е. Според учените това изригване, което унищожило по-голямата част от острова, се свързва с упадъка на Минойската цивилизация в Егейско море, както и вероятно с мита за потъването на Атлантида. През следващите векове по-слаби изригвания в потопения в морето кратер са създали малките островчета Палия и Неа Камени. За последен път вулканът е бил активен през 1950 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
1310 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини