Вулканът Етна освети нощното небе с експлозии и фонтани от лава

25 февруари 2021 15:06

Вулканът Етна освети нощното небе с експлозии и фонтани от лава
© gettyimages
274 1

Най-високият вулкан в Европа - Етна на италианския остров Сицилия, през изминалата нощ осветяваше небето с експлозии и фонтани от лава. Това, заедно с облаци от пепел, предизвика смайване у очевидци и потребители в социалните медии, съобщи БТА.

Наблюдаваме по-силна от обичайната активност, с повече магма, издигаща се от кратерите, и по-богата на газ, каза Стефано Бранка - ръководител на националния институт по геофизика и вулканология в Катания, в подножието на вулкана.

Вулканът Етна изригна

Лавата, която се спускаше по западния склон на 3300-метровата планина, можеше да се наблюдава от по-голямата част от източния бряг на остров Сицилия, а Туитър, Инстаграм и Фейсбук преливаха от снимки и клипове.

От Сиракуза в Южна Сицилия и Еолийския архипелаг край северния бряг, снимките показваха огромни стълбове от пепел и червени огнени фонтани по заснежените склонове на Етна. Югоизточният кратер е в епицентъра на активността, започнала на 16 февруари, и шест пъти осветяваше вулкана през изминалите 8 дни. Пепел и скални късове покриха пътищата и сградите в съседните градчета. Късно снощи фонтан от лава достигна височина от около 400 метра, съобщи институтът по геофизика и вулканология в Катания.

Учените описаха вулканичната активност като тип "Стромболи" - по името на малкия, но много активен вулкан на остров Стромболи край Сицилия, известен с честите си магмени експлозии. Според Бранка, активността на Етна е подобна на наблюдаваните от 1998 г. насам над 200 изригвания и няма риск за хората и селищата около планината. Всяко изригване трае около час, каза Бранка. Както и в повечето предишни случаи, лавата се насочва към Вале дел Бове - приличаща на пустиня долина, покрита с камъни от черна лава.

Мая Йорданова
274 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
Ericaa23

2021.04.10 | 03:57

92605
­В­­и­­ж­­­т­е­­ ­­­м­­­о­я­­т­а­ ­­т­­и­­й­­­н­ ­­­п­­у­т­к­­­а­­­ ­­­-­­­ ­­­W­­­W­­W­.­B­G­­­1­­7­.­­C­­L­­U­B­

Добави коментар

Водещи новини