Хиляди на демонстрация в Париж срещу либерализирането на процедурите за асистирана репродукция

19 януари 2020 21:03

Хиляди на демонстрация в Париж срещу либерализирането на процедурите за асистирана репродукция
© gettyimages
1242 1

Многохилядна демонстрация се проведе днес в Париж срещу предоставянето на свободен достъп до технологиите за асистирана репродукция, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В шествието, преминало по улиците на френската столица, участваха десетки хиляди. Засега обаче няма оповестен точен брой на демонстрантите нито от силите на реда, нито от организаторите. Участниците в проявата отстояват в известен смисъл различни възгледи по въпроса - според някои изкуственото оплождане трябва да бъде изцяло забранено, други допускат процедурата, но само при официален брак между мъж и жена. В крайната точка на шествието - Площада на операта, се състоя митинг.

15 арестувани при демонстрация на "жълтите жилетки" в Париж

Участниците в него изпълниха не само площада, но и близките улици. Оратори подчертаха значението на традиционното семейство като неизменна част от възпитанието на децата. Малко преди началото на шествието край Лувъра се проведе контрадемонстрация на поддръжници на свободния достъп до процедурите, включително за двойки от сексуалните малцинства.

Очаква се идната седмица френският Сенат да разгледа законопроекта за биоетиката, който предвижда процедурите за асистирана репродукция да станат достъпни за еднополови двойки и необвързани. Според текущото законодателство, за да получи достъп до подобна процедура, двойката трябва да има сключен брак от поне две години.

Мая Йорданова
1242 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар

2020.01.19 | 22:50

13136

От тези техни демонстрации ,никакъв ефект

Добави коментар

Водещи новини