Кипърският архиепископ е благословил топаферист за златен паспорт?

Кипърският архиепископ Хризостом II е благословил международния аферист Джо Лоу да получи златен паспорт.  

До разкритието се е стигнало, след като властите в средиземноморската островна държава  са обявили, че ще лишат от гражданство 29 души, получили паспорти срещу инвестиции. Единият от тях е китайско-малазийският бизнесмен Джо Лоу.

Азиатецът е бил обявен за издирване по обвинения в кражба  в особено големи размери. Предполага се, че Джо Лоу е присвоил 4,5 милиарда долара от малайзийския инвестиционен фонд 1MDB.  Предприемачът с парите е купил картини на френския и холандския художници от ХIХ и ХХ век Клод Моне и Винсент ван Гог. Част от плячката е отишла и за заснемането на "Вълкът от Уолстрийт", съобщи нюзру. Според медията бизнесменът е станал кипърски гражданин след застъпничество на водача на местните православни. Духовният пастир от своя страна е  бил щедро дарен от търсения мъж.  

Хризостом II

Освен Джо Лоу вероятно със златните си паспорти вероятно ще се простят и деветима граждани на Руската федерация, един иранец, двама кенийци и членове на техните семейства.

Кипърският президент Никос Анастасиадис е заявил вчера, че  поне 100 души са получили гражданство на офшорната зона в разрез с правилата. "Някои от нарушенията са фрапантни", е казал той.

Никос Анастасиадис

Никозия е затегнала правилата за златните паспорти от 2019 г. Минималната инвестиция за гражданство е бил вдигната от 2 милиона на 2,5 млн. евро. Освен това Кипър е забранил да се дава гражданство на хора, на които им е бил отказан паспорт на друга членка на ЕС.

 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет