Румънските либерали подозират, че социалдемократите готвят бойкот на президентските избори

Управляващата Национално-либерална партия (НЛП) обвинява свалената от власт Социалдемократическа партия (СДП), че планира да бойкотира президентските избори, пише в. "Ромъния либера". Изданието посочва, че правителството на НЛП се сблъсква с проблеми само няколко дни преди изборите - редица префекти, назначени от СДП, са си взели болнични, а либералите смятат, че това е опит за блокиране на изборите, чийто първи кръг е тази неделя.

"Социалдемократите са отчаяни. Дали са нареждане да излязат в болнични, за да не бъдат уволнени. В Арад префектът и подпрефектът са си взели болнични, за да блокират изборите", заяви първият заместник-председател на НЛП Рареш Богдан, цитиран от в "Адевърул". По-късно премиерът Лудовик Орбан посочи в телевизионно интервю, че нито един префект или подпрефект, назначен от СДП, няма да остане на длъжността си, а болничните са стратегия, за да не бъдат изгонени веднага.

Съгласно закона префектите имат редица правомощия по отношение на организацията на изборите - от транспорта на необходимите за гласуването материали до осигуряването на охраната на избирателните секции, отбелязва Хотнюз.

"Гъндул" съобщава, че Орбан започва прочистване на обществените институции от лица, назначени по критерии, различни от компетентността. "Трябва да загърбим този период, когато назначенията се правеха през задната врата, чрез връзкарство, непотизъм или въз основа на партийната книжка", посочи премиерът. Той каза, че вече е подписал първите решения за уволнения на държавни секретари, включително синовете на някои политици като Адриан Нъстасе, Думитру Бузату и други. "Мисля, че ще получа мускулна треска от подписване на решения за уволнение", заяви премиерът.

Румънските всекидневници съобщават и за напрежение между НЛП и Съюз за спасение на Румъния (ССР) във връзка с номинирането на Адина Валян за еврокомисар. ССР реагира остро, след като говорител на Европейската комисия съобщи вчера, че кандидатурата й за еврокомисар по транспорта е приета от новоизбрания председател на ЕК Урсула фон дер Лайен, пише в. "Гъндул". Изданието цитира депутата от ССР Юлиан Булай, който заяви, че това е "черна точка" за НЛП, тъй като предложението е направено без консултация с румънския парламент, какъвто беше ангажиментът на новото правителство.

Редица парламентаристи от ССР обвиниха НЛП в нарушаване на политическото споразумение, на базата на което ССР гласува вота на доверие на правителството на Орбан. От своя страна премиреът заяви, че решението за изпращане на двете предложения за еврокомисар - Зигфрид Мурешан и Адина Валян, е било взето "по спешност", тъй като Румъния беше единствената членка на ЕС, която още не беше предложила еврокомисар. "Спазих закона, спазих изискванията на Урсула фон дер Лайен, (...) уверен съм, че ще премине без проблем през изслушванията в специализираните комисии и вота на Европейския парламент. Не смятам, че съм нарушил нещо", заяви Орбан, като добави, че когато решат председателите на двете камари на румънския парламент, могат да проведат изслушване на кандидатката.

В. "Адевърул" отбелязва, че 51-годишната Адина Валян е член на Европейския парламент още от 2007 г., когато Румъния се присъединява към ЕС. Била е и депутат в румънския парламент. В периода 2014-2017 г. е била заместник-председател на ЕП от страна на Европейската народна партия. До 1997 г. работи като учителка по математика, а по-късно и в неправителствени организации. Съпруга е на бившия лидер на НЛП Крин Антонеску.

Коментари

  1. 2019.11.07 | 11:28

    Очакваше се нещо подобно. Комунистите са способни на всякакви мерзости.

  2. 2019.11.07 | 11:26

    Комунистите са способни на всякакви мерзости.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет