Палмър: Пътят на Северна Македония към НАТО е чист

  • 31 октомври 2019 15:51

  • 272
  • 0
 Палмър: Пътят на Северна Македония към НАТО е чист
© Gettyimages

САЩ са приятел и партньор на Северна Македония и остават посветени на подобряването на отношенията със страната и нейната европейска интеграция, в която са включени и двата процеса – членството в НАТО и Европейския съюз. Това е посланието, което спеицалният представител на Вашингтон за Западните Балани Матю Палмър е изпратил на срещите си с президента на Македония Стево Пендаровски, министъра на външните работи Никола Димитров, министъра на отбраната Радмила Шекеринска, лидера на основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ и премиера Зоран Заев, предава македонският "Фокус".

„Посланието е, че САЩ е партньор и приятел на Северна Македония, ние сме посветени на това по отношение на Северна Македония и нейната европейска интеграция, която включва и НАТО, и ЕС. Пътят на Северна Македония към НАТО е чист...“, заяви Палмър в изявлението си пред сградата на правителството, където се срещна с министър-председателя.

Палмър подчерта, че по време на посещението му е потвърдена перспективата за европейското членство на Македония.

„Изяснихме това тук, в Скопие, ще го изясним и с нашите европейски партньори“, заяви Палмър, като припомни, че е имал среща и с посланиците на САЩ в страните от Югоизточна Европа, на която са споделени перспективите за бъдещото развитие на региона.

Палмър добави, че е изразил задоволството си от ратификацията на Протокола за присъединяване на Македония към НАТО от Сената на САЩ и посочи, че Вашингтон очаква с нетърпение страната да стане 30-тата членка на Алианса.
Що се касае до Преспанския договор, дипломатът подчерта, че САЩ продължават да го подкрепят и че той е важен за стабилността и сигурността на целия регион.

Последвайте канала на

Калина Христова
272 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини