Зоран Заев: Мечтата за членство в ЕС не е разбита, другият вариант е национализъм, радикализъм, несигурност

  • 26 октомври 2019 17:12

  • 1495
  • 6
Зоран Заев: Мечтата за членство в ЕС не е разбита, другият вариант е национализъм, радикализъм, несигурност
© Булфото (архив)

Мечтата за членство в Европейския съюз не е разбита. Другата алтернатива е национализъм, радикализъм, несигурност и завръщане към мрачните времена, заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев в интервю за белградския в. "Политика", цитирано от БТА.

Заев изразява увереност, че не би навредило, ако страната му получи възможност да започне преговори с ЕС, и дори напротив - би било добър стимул да продължи вътрешните реформи, зачитайки европейските ценности, и да допринесе за процесите на реформи вътре в ЕС.

Според премиера на Северна Македония неговата страна е доказала, че "чрез искрено приятелство, ефективна дипломация, диалог и консенсус със своите съседи и вътре в страната отстоява и създава европейски ценности". "От друга страна, ако принципът на заслуги бъде отхвърлен, какво може да донесе това", пита Заев.

"Дали напредъкът ще остане мощен стимул? Как ще засегне това други отворени регионални въпроси, от които пряко зависи политическата обстановка и положението със сигурността? Европейската перспектива няма алтернатива за Скопие и балканските страни", добавя той.

Заев мотивира решението да бъдат свикани предсрочни избори в Северна Македония с необходимостта партията му да получи нов мандат от гражданите, за да продължи "да води страната напред, към НАТО и към ЕС, към икономически развита, стабилна и сигурна държава, защото другият вариант е национализъм, радикализъм, несигурност и завръщане към мъчителните и мрачни времена, към които никой не иска да се завърне".

Министър-председателят изтъкна добросъседските отношения като предпоставка за напредъка в евроинтеграцията, но и най-вече като необходимост за гражданите и региона. "Споразуменията с Гърция и България донесоха само изгоди: търговията нарасна, развиваме икономика в региона", подчертава той.

"Регионалното сътрудничество е необходимост и ние ще го развиваме в духа на нашата обща стратегическа цел - европейската интеграция. Европейската интеграция няма алтернатива и нашето място е в ЕС. Може би сега аз съм умерен оптимист, но все още съм оптимист. Мечтата за членство в ЕС не е разбита", заявява още в интервюто Заев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1495 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2019.10.28 | 14:14

6

Niama severna ,niama iyzna makedonia.VARDARSKA e imeto im.MΑΚΕΔΟΝΙΑ e edna i e gretka

Стамболов

2019.10.26 | 22:31

5

И каква се оказа накрая цялата работа ? Правителството на Борисов обслужва интересите на Сърбия в ущърб на България. Чрез ветото си за ЕС над Р. С. Македония Макрон възражда антибългарската политическа ос "Белград-Атина-Москва" и предава Р. С.Македония отново под контрола на Белград, а правителството ни помага в ущърб на Украйна, като осигурява Сърбия през наша територия с руска газ.

Гоце делчев

2019.10.26 | 17:57

3

Вариант 3. Присъединете се към майка Бугария и ще сте в Европската Уния.

yoan

2019.10.26 | 19:38

4

na Bulgaria ne ni triabva taya sarbizirana darzhara narechena Republica Vardarska Banovina (Titostan)

2019.10.26 | 17:52

2

да ви е.б.ъ в тъпите макета вие май не знаете какво искате, преди Сталин да ви откъсне от България 1944та година как се наричахте бе ващо маме промит мозък, евро съюз през крив макарон ще видите , яжте х.у.я на сърбите и на албанците и си вярвайте, че сте македонци.

В е л и к и я

2019.10.26 | 17:28

1

Има и един друг вариант , да влезнат танковете без значение кои ако не мирясате и уважавате историята на големите около вас ... !

Добави коментар

Водещи новини