Сърби празнуваха победа в Косово

Музика огласи райони в Косово, населени със сърби, предаде белградската медия ТАНЮГ.

Жителите на Грачаница бяха  излезли снощи по улиците на града, за да отпразнуват победата на "Сръбската листа" на предсрочните парламентарни избори в най-младата балканска държава. Партията е получила всичките десет места, отредени за представителите на това етническо малцинство в парламента в Прищина. Празненства са се провели и в сръбската (северна) част на разделения град Косовска Митровица. Към този етап медиите не са съобщили за инциденти.

Президентът на Република Сърбия Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. е поздравил сънародниците си в бившата провинция на Белград. "Ние спечелихме с 10:0", е заявил той.

Косовският парламент е съставен от 120 души. Квотата на малцинствата в органа на законодателната власт е 20 депутати  (10 сърби; четирима роми, трима бошняци – говорещи близък до сръбския език мюсюлмани, двама турци и горанец – помак).

Опозицията в Косово е обявила своята победа във вота. Нито една от партиите на косоварите (местните албанци) обаче не е получила достатъчно депутати за съставяне на правителство.

 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет