Росен Желязков: 20,6 млрд. евро трябва да бъдат инвестирани в основната транспортна мрежа на Западните Балкани до 2030 г.

  • 01 октомври 2019 16:09

  • 523
  • 0
Росен Желязков: 20,6 млрд. евро трябва да бъдат инвестирани в основната транспортна мрежа на Западните Балкани до 2030 г.
© Министерство на транспорта

Над двадесет милиарда евро са необходими за модернизиране на основната Трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T) на територията на шестте държави в района на Западните Балкани. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети на регионална кръгла маса в Подгорица (Черна гора), съобщава пресслужбата на министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Той добави, че тези впечатляващи като размер инвестиции са непосилни за бюджетите на отделните страни, затова вярваме, че Европейският съюз ще продължава да подкрепя изграждането на инфраструктура в Балканския регион.

Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети посочи, че през последните години са предприети много инициативи на европейско и междуправителствено ниво, което показва амбицията на Европейската комисия и на държавите, за развитие на транспортния сектор в Западните Балкани. Като пример той даде създаването на железопътния коридор за товарни превози "Алпи-Западни Балкани", който свързва 5 държави - Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и България. В същото време, Европейската комисия прие предложението на България, връзките на страната към Сърбия и Северна Македония да бъдат включени към приоритетния коридор от основната Трансевропейска мрежа - "Ориент/Източно-Средиземноморски", каза още министър Желязков.

По думите му, принадлежността на тези участъци към коридора, ще бъде потвърдена в новия Механизъм за свързване на Европа след 2021 г. Българският министър заяви, че развитието на ефективна транспортна мрежа в Европа и съседните региони, изисква не само огромни финансови ресурси, но и добра координация, единни стандарти и процедури.

"Затова е важно да бъдат изградени липсващите участъци от общите коридори на територията на Западните Балкани, както и да бъдат модернизирани съществуващите трасета", добави той.

Сред железопътните проекти, които ще подобрят свързаността в направлението Изток - Запад, в частта от София до страните от Западните Балкани, са модернизацията на жп линиите от София до границите със Сърбия и Северна Македония, заяви министър Желязков.

По отношение на развитието на пътната мрежа, българското правителство работи по изграждането на магистрали и високоскоростни пътища, които са продължение на Трансевропейската транспортна мрежа към Западните Балкани и се финансират от Европейския съюз и държавния бюджет, каза още той.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
523 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини