В над половината Турция са дишали замърсен въздух през 2018 г.

В 56 процента от общо 81 окръга на Турция жителите са дишали замърсен въздух през 2018 г., сочи доклад, подготвен от платформа "Право на чист въздух", съобщава БТА, цитирайки в."Хюриет дейли нюз".

Според доклада окръгът с най-лошо качество на въздуха през миналата година е бил Кахраманмараш /Югоизточна Турция/, следван от окръг Ъгдър //Източна Турция/ и окръг Мерсин /Южна Турция/.

Единственият окръг, който през миналата година е имал чист въздух по стандартите на Международната здравна организация, е бил окръг Ардахан /Североизточна Турция/.

В доклада се посочва, че 51 574 души са починали през 2017 г. от заболявания, свързани със замърсяването на въздуха. Този брой е седем пъти по-голям от броя на почитналите при пътни кастрофи през същата година, се отбелязва в доклада. Окръзите, в които са регистрирани най-голям брой смъртни случаи от заболявания, свързани със замърсяването на въздуха, са Истанбул, Бурса и Анкара.

Платформата "Право на чист въздух" обединява 16 професионални организации и неправителствени организации, работещи от 2015 г. насам по проблемите на замърсяването на въздуха и въздействието му върху здравето в Турция. Сред тях са Турската фондация за борба с ерозията на почвата, Световният фонд за дивата природа, Асоциацията на специалисти по обществено здраве и Турското дружество на невролозите.

Наредбите за контрол на замърсяването на въздуха в Турция допускат по-високо ниво на замърсяване на въздуха от критериите, определени от Световната здравна организация, изтъква проф.Чийгдем Чаглаян, представителка в платформата на Асоциацията на специалисти по обществено здраве. Тя добави, че базата за показателите за замърсяване трябва да бъдат границите, поставени от здравната организация.

В сайта на платформата се посочва, че целта ѝ е да защитава правото на живот в околна среда с чист въздух и да опазва общественото здраве от замърсяване на въздуха, произтичащо специално от съществуващите и планирани електроцентрали на въглища в Турция.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет