Сръбска медия: Скопие клекна пред София и си промени химна

  • 04 юли 2019 12:48

  • 2468
  • 0
© Getty (архив)

Македонският национален химн е променен заради натиск от София, написа сръбският таблоид Вечерне новости.

Белградската медия е разказала как популярната в югозападната ни съседка певица Тамара Тодевска по време прием в посолството на Вашингтон в Скопие, даден в чест на Деня на независимостта на САЩ вчера, е изпълнила химна на родината си с "корекции". Тя е изпяла редовете, в които се споменават дейците на Вътрешна македоноодринска организация (ВМОРО) Яне Сандански, Питу Гули Даме Груев и Гоце Делчев. Имената на четиримата са били заменено с думите: Старо и младо, и мъже и жени са се вдигнали на крак.

Според белградския вестник "изваждането" на историческите фигури от "Денес над Македония" е било направено под български натиск. "Вечерне новости" припомня и за спора между София и Скопие относно етническата принадлежност на Гоце Делчев и изказването на македонския президент Стево Пендаровски.

От правителството на Северна Македония на Зоран Заев са посочили, че пропускът на историческите фигури е станал по погрешка. Няма никакви промени в "Денес над Македония", е пишело в съобщение на кабинета.

Тодевска се извинила в профила си в Twitter за пропуска. "Бях овладяна от емоции. За всеки изпълнител е огромна чест да пее националния химн", е допълнила финалистката от тазгодишната "Евровизия" в системата за микроблогове.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2468 0

Свързани новини

Водещи новини