Гоце Делчев е един от най-големите македонски герои, обяви висш дипломат от Скопие

  • 20 юни 2019 10:26

  • 2054
  • 5
Гоце Делчев е един от най-големите македонски герои, обяви висш дипломат от Скопие
© Gettyimages (архив)

Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров в предаването Топ тема на телевизия Телма говори относно Договора с България и работата на Смесената македонско-българска експертна комисия, която успя да намери общ език за праисторията, античността и дори за средновековието, но все още не за произхода и работата на Гоце Делчев, като отбеляза, че такива въпроси трябва да се решават с много мъдър подход, пише македонският ежедневник ''Денешен'', цитиран от ''Фокус''.

По думите на първия дипломат на Скопие има разлика в очакванията и на двете страни в Комисията. Той поясни, че София иска спорните части от историята да се съгласуват по-бързо, „а нашата задача е да създадем условия за историците, в които те да вземат истинско решение, основано на факти, но и взаимно уважение“.

На въпрос дали изявленията, че Гоце Делчев е българин оставят място за разрешаване на спорните въпроси Димитров посочи, че в София му е поставен обратния въпрос.

,,Аз не съм историк, а тук става въпрос за един от нашите най-големи герои, който е дълбоко вкоренен в нашата държавност, който е живял, когато сме нямали своя държава'', заяви министърът и добави, че въпросите за идентичността и културата трябва да бъдат предмет на историци и антрополози, които ще вземат предвид и двете перспективи. Той отбеляза, че в тази ситуация могат да възникнат две ситуации, които да доведат до спиране на процеса.

,,Първият риск е, ако се преструваме, че се сближаваме и говорим по тежки въпроси, а другият риск е ако има поставяне на условия и несъответен натиск, предвид това, че България е страна-членка на Съюза'', добави той.

,,Тук, при Гоце, процесът не върви така гладко, има проблеми с прилагането на един важен и тежък договор. Решението е да не влизаме в конфликт, а да намерим начин ние да ги разберем тях и те да разберат нас'', заяви първият дипломат на Скопие.

Последвайте канала на

Novini.bg
2054 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Мария

2019.06.20 | 16:53

5

САМО ДЕТО САМИЯТ ТОЙ СЕ ЧУВСТВУВА И СЕ ОПРЕДЕЛЯ КАТО СИН НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ,ПЪК ВИЕ СМОТАНЯЦИ ЗА КАКЪВТО ЩЕТЕ ГО ИМАИТЕ, АЛБАНЕЦ ГРЪК ИЛИ СЪРБИН ТО ДРУГО ПЛЕМЕ НЕ ЖИВЕЕ МАСОВО ПО ВАШАТА МАКЕДОНИЯ ОСВЕН БЪЛГАРСКО.ЖИВИ И ЗДРАВИ ДА СТЕ,ЩЕ СЕ УСЕТИТЕ ВИЕ КАКВИ СТЕ САМО ДА НЕ СТАНЕ КЪСНО.

Прожектор

2019.06.20 | 15:12

4

"Предложението" от македонски членове на историческата комисия да бъде съвместно честван Гоце Делчев според Титово-Сталинския "проект за създаване на македонска нация" е умишлено търсена поръчкова провокация за влошаване на отношенията между двете братски държави. Георги (Гоце) Николов Делчев, подобно на много други родолюбци (родени както извън, така и в пределите на новоосвободената Българска държава) пожертвха своя живот в борбата за освобождение от Османско иго на българското население от Македония и Одринска Тракия. Какво общо има това тяхно дело с Хитлеровия фашизъм и с Титово-Сталинския комунизъм ? Тито и Сталин били ли са родени по времето на Гоце, за да определят те със задна дата неговото българско самосъзнание и идеали ?

Истината

2019.06.20 | 15:11

3

Собствената история на народа на настоящата Република Северна Македония започва с конституиране от 3 май 1945 г. на "нов, сърбизиран книжовен език и писменост" в изпълнение на политическо Югославско решение на АСНОМ от 1944 г.. Предишните му поколения са неразривна част от историята, духовността, самосъзнанието и културата на българския народ. Това е историческата истина, подкрепена от безброй факти и документи. Тя трябва най-сетне да заеме достойно място в тяхната образователна система, в която все още битува експонираната със задна дата "македонска история по социално-инженерингов Коминтерновски проект на Тито и Сталин”. Децата във Вардарска Македония трябва да знаят, че техните предци са се преборили за своя Българска Екзархия и за свои български църви и училища, в които да се използва единен български език и писменост и че тяхната воля за обща българска идентичност е била зачетена с ферман от турския султан, а след това потвърдена от всички Велики сили и препотвърдена от Сан Стефанския мирен договор. Децата във Вардарска Македония трябва също да знаят, че ВМОРО е създадена през 1893 г. в Солун като българска национално-революционна организация за освобождение на Македония и Одринска Тракия и че в нея вземат активно участие, както дейци, родени в българското землище извън пределите на новоосвободената Българска държава, така и такива, родени в нейните предели.

асд

2019.06.20 | 12:35

2

къде е тиквата дето се би в гърдите с договора и оня шкембе патриота дето във войводино е голям войвода, а в министерски съвет - мижитурка. още миналата година беше явно че герберастите подписват предателски договор и ще ни прецакат за пореден път. но хамириканците заповядаха на винету да подпише всичко само и само да ги натикат в нато, и тиквата подписва като селски кмет, без да чете. и се биеше в гърдите какъв велик договор бил подписал. а сега се крие като мишка и ходи да инспектира пътища, щот няма кой друг.

kolxo

2019.06.20 | 12:29

1

Смешници. Скоро ще говорите на албански, защото сте много големи мЪжове.

Добави коментар

Водещи новини