Бил Клинтън: Косово заслужава да бъде член на ЕС и НАТО

  • 12 юни 2019 09:27

  • 384
  • 3
Бил Клинтън: Косово заслужава да бъде член на ЕС и НАТО
© Getty Images/Guliver

Бившият американски президент Бил Клинтън заяви в Прищина, че Косово е пример за демокрация и заслужава членство в ЕС и НАТО, съобщава белградският вестник "Данас".

Клинтън е в Косово по повод 20-ата годишнина от влизането на международните умиротворителни сили в бившата сръбска провинция.

Смятам, че целият свят може да вземе пример от Косово как израсна и как живее в мир със своите съседи, каза бившият американски президент. Клинтън се срещна вчера с президента на Косово Хашим Тачи, който го награди с "Орден на свободата", и с премиера Рамуш Харадинай. Хашим Тачи изтъкна, че Клинтън е символ на "доверието, оптимизма и надежда за гражданите на Косово", пише "Данас".

Изразяваме дълбока благодарност към САЩ, които ръководеха кампанията за прекратяване на етническото прочистване и връщането на косовските граждани в техните домове, кампанията за изграждане на нов живот и мир за всички, заяви Тачи, цитиран от "Данас".

По повод двадесетата годишнина от влизането на умиротворителни сили в Косово за днес са предвидени много мероприятия, съобщават белградските издания. Централната проява по повод годишнината ще бъде днес на площад "Скендербег" в Прищина, където се очакват речите на Клинтън и бившия държавен секретар Мадлин Олбрайт. След това ще има "Шествие за свобода", ще бъде открит бюст на Мадлин Олбрайт на площад, който носи нейното име, и ще започне международна конференция на тема "20 години на свобода - една визия за устойчив свят".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето заяви, че без решаване на спора между Белград и Прищина нито една от двете няма да може да влезе в Европейския съюз, съобщава вестник "Политика".

Винаги съм бил за конструктивен диалог между Сърбия и Косово. Не съм доволен, че този процес не върви в правилната посока, заяви Юнкер на пресконференция в Брюксел с албанския премиер Еди Рама. Юнкер призова Белград и Прищина да проявят повече разбиране към позицията на другата страна.

"Ако този спор между Сърбия и Прищина не се реши, нито една няма да има шанс да стане членка на ЕС. Не искаме да внасяме нестабилност в ЕС, искаме да изнасяме стабилност в тези страни или както и да наричате това", подчерта Юнкер.

Последвайте канала на

БТА
384 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
още не роден Петко

2019.06.13 | 16:23

3

Ами - направете си го щат на САЩ, и без това е ваша "рожба".

ф

2019.06.12 | 13:38

2

направо ги направете щат на сащ, стига сте ги тикали в тоя педалския съюз

В е л и к и я

2019.06.12 | 12:01

1

Млък бе , келеш...!

Добави коментар

Водещи новини