Стево Пендаровски официално встъпва в длъжност като президент на Република Северна Македония

  • 12 май 2019 07:47

  • 388
  • 1
Стево Пендаровски официално встъпва в длъжност като президент на Република Северна Македония
© Фейсбук

Стево Пендаровски ще встъпи в длъжност днес на заседание на парламента на Република Северна Македония, с което официално ще започне петгодишния си президентски мандат.

Вчера Държавната избирателна комисия обяви окончателните резултати от президентските избори, според които Пендаровски е избран за държавен глава.

На заседанието на парламента днес Пендаровски ще направи тържествено изявление пред народните представители, членовете на правителството, религиозните лидери, ръководството на армията, дипломатическия корпус и гости от чужбина.

Измежду присъстващите на инаугурацията на Пендаровски ще бъдат президентите на България Румен Радев, на Албания Илир Мета, на Сърбия Александър Вучич, на Косово Хашим Тачи. Сред чуждестранните гости ще присъстват още вицепрезидентът на Турция и делегация от Словения.

Покани за присъствие на инаугурацията са изпратени до всички държавни глави на членките на НАТО и ЕС, на представители на Европейската комисия и страните от региона.

Заседанието ще започне по обед, а след тържествената клетва и обръщението към народните представители ще бъде даден коктейл.

Стево Пендаровски, който бе подкрепен от управляващите СДСМ и Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), спечели на втория кръг от президентските избори 436 212 гласа или 51,66 процента.

Пендаровски ще бъде петият президент на страната, откакто Македония стана независима държава. Преди него президенти бяха Киро Глигоров, Борис Трайковски, Бранко Цървенковски и Георге Иванов. Иванов заемаше този пост 10 години, тъй като спечели два мандата.

Последвайте канала на

БТА
388 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
шибан соросоиден джендър,

2019.05.12 | 10:23

1

като ЗАЕКА,ТИКВАТА,ЦВИНОКИО. РАБОТИ ЗА СВЕТОВНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ.

Добави коментар

Водещи новини