Стево Пендаровски: Идеите за промяна на границите водят до конфликти в региона

  • 11 май 2019 16:11

  • 869
  • 1
Стево Пендаровски: Идеите за промяна на границите водят до конфликти в региона
© Pixabay

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че се радва, че ще бъде първият президент на Северна Македония, който ще има възможност да посети Косово, съобщи МИА.

В интервю снощи за обществената радио-телевизия РТК Пендаровски каза, че като нов президент на Северна Македония той лично ще се застъпва за бъдещо развитие на отношенията с Косово в интерес на гражданите на двете страни.

Радвам се, че ще бъда първият президент на Северна Македония, който ще има възможност да посети Косово. Сътрудничеството е рецепта за успех в европейската интеграция, предимно със съседните страни, заяви Пендаровски, отбелязвайки, че той лично ще призовава за отлични отношения на Северна Македония с Косово, както и с Албания.

Пендаровски категорично се противопостави на възможността за промяна на границите като решение на регионални спорове, отбелязвайки, че такива решения предизвикват конфликти. Помолен да коментира идеята на президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. за корекция на границите като възможно решение на споровете между двете страни, Пендаровски каза, че това е най-лошата идея, която е чувал.

"Но тази идея, според информацията с която разполагам, не е подкрепена дори от взимащите решения фактори в Европа и САЩ. Подкрепям позицията на ЕС, застъпваща се за решение, което да бъде постигнато от Белград и Прищина и което няма да дестабилизира региона, а ще допринесе за неговата стабилност", каза Пендаровски.

Последвайте канала на

БТА
869 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
кокиче

2019.05.11 | 17:44

1

бугари не се правете на македонци бат бойко ще ви приюти елате си в пределите на велика БЪЛГАРИЯ!

Добави коментар

Водещи новини