ЕК понижи прогнозата си за икономически растеж на Сърбия за 2019 г.

  • 07 май 2019 19:16

  • 411
  • 0
ЕК понижи прогнозата си за икономически растеж на Сърбия за 2019 г.
© Pixabay

Европейската комисия понижи прогнозата си за икономически растеж на Сърбия за тази година от 3,8 процента /според прогнозите от ноември/ на 3,1 процента заради забавяне на икономическия растеж на страните, които са най-големи търговски партньори на Сърбия, предаде Танюг. За 2020 г. комисията запази прогнозата си за 3,8 процента икономически растеж на Сърбия.

В пролетните си прогнози, публикувани на сайта на ЕК, се оценява, че държавният дълг на Сърбия тази година ще бъде 50,9 процента от брутния вътрешен продукт /БВП/, а догодина ще намалее до 48 процента. Комисията прогнозира също, че инфлацията в Сърбия през 2019 г. ще бъде 2,5 процента, а следващата година - 2,7 процента.

Комисията предвижда, че вътрешното потребление ще остане високо, стимулирано с увеличаването на заплатите. ЕК очаква изгодните условия за финансиране да запазят растежа на кредитирането и да продължи растежът на инвестиционните дейности.

След миналогодишния излишък в бюджета от 0,6 процента от БВП комисията прогнозира за тази и следващата година малък бюджетен дефицит от 0,5 процента от БВП.

Последвайте канала на

БТА
411 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини