Томислав Дончев: БВП на България се е удвоил през последното десетилетие

  • 26 юни 2019 17:42

  • 756
  • 10
Томислав Дончев: БВП на България се е удвоил през последното десетилетие
© Facebook

Брутният вътрешен продукт на България се е удвоил през последното десетилетие, износът на стоки е нараснал 2,4 пъти, а износът на IT продукти и аутсорсинг услуги е нараснал пет пъти, посочи при откриването на Пловдивския икономически форум заместник министър-председателят Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

По думите му добрата икономическа политика е като добре работеща навигация в автомобила, помага ти да стигнеш, където искаш да бъдеш.

"Правилният разговор в момента е къде искаме да бъдем, как да се доближаваме до икономическо ядро на Европа като икономически показатели", добави той.

Дончев заяви, че в България, като част от общия европейски пазар, процесът на инфилтрация - на подобряване на благосъстоянието, вече е започнал, но не трябва да разчитаме само на това, а е необходимо да разчитаме повече на себе си. "Да разчитаме на ефекта инфилтрация, означава да се обречем голямото ни постижение да е само аутсорсингът, да мислим само в по-големи мащаби, да мислим за повече инвестиции, повече работни места - това е хубаво, каза Дончев, но подчерта, че е време да бъдем претенциозни и когато говорим за инвестиции и за производства, да гоним други цели.

"Да търсим: по-висока добавена стойност, по-високи печалби и по-високи заплати. За постигането на тези високи цели, няма универсален алгоритъм, а всеки трябва да намери собствения си път". По думите му общото между всички страни, осъществили голяма икономическа трансформация се базира на три правила - силно образование, недопускане на грешки в публичните финанси и обществен консенсус.

Зам.-премиерът каза още, че базирайки се на тези три опори, ние трябва да намерим четвъртата или Балканската подправка, която да направи нещата възможни.

Според финансовия министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва последните няколко години регионът на Югоизточна Европа се намира в специфичен бизнес цикъл, при който т.нар. инфилтрация чука на вратата и ние трябва да сме подготвени за нея, защото може да ни подмине и без да окаже необходимото влияние върху процесите при нас. Той каза, че според статистика на една неправителствена организация през последната година неформалната икономика пада няколко процентни пункта. За първото тримесечие на тази година сезонно неизгладените данни показват 4,8 на сто растеж.

Горанов поясни, че сезонно неизгладените данни са по-добрия инструмент за прогнозиране на трендовете в икономиката до края на годината. Според него на базата на тези числа има основания да смятаме, че първоначалните очаквания за тази година ще бъдат надминати. Има три процента ръст в индустрията, има 3,6 на сто ръст в услугите и ръст в потреблението. Ние използвахме силното българско председателство на Съвета на ЕС, за да поставим на дневен ред един важен приоритет - присъединяването към ЕРМ II и след това към Еврозоната, каза още Горанов.

И допълни, че сме последвали съветите на западните партньори, че това трябва да стане в тясно сътрудничество с Европейската централна банка по отношение на банковия надзор. По думите му никога не е имало по-голямо политическо и икономическо доверие към перспективата България да влезе в по-близкия кръг на европейска интеграция и изрази надежда влизането в механизма ЕРМ да стане до края на годината.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
756 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2019.06.27 | 08:33

10

Томиславе , на майкати п*у*т*к*а единствено се е удвоила !!!

iki

2019.06.26 | 19:45

4

Икономическото развитие на България се дължи на ненамесата на управляващата партия в сфери които не познава и не може да краде ..Там където се намесват политиците следва фалит. Развитието е хаотично спонтанно и въпреки некъдърноста и корупцията на управляващите.

Leshoqda

2019.06.26 | 23:01

9

Кученце "умно" ти си болен... Седни, премисли нещата, лексотане пии и после ги разправяй тия щуротии за "страшните комунисти" и тем подобни глупости. След си мисълта, пичага и по-полека с онанирането. ;)

До простия!

2019.06.26 | 22:52

8

Ти май си "професор" като Румен Гечев ?

Да не ци да казваш, че икономиката се развива, щото правителството не знае какво прави ?

Или може би пък БСП-БКПнаследници, фарираха три пъти България и я окрадоха да шушка, защото имаг мтого Велики професори в редиците си?

Посмях се от сърце !
Благодаря ти !


Драган

2019.06.26 | 20:23

5

Когато за 10-12 години доматите, чушките-зеленчуците и плодовете от 0.5лева станаха на 4-5 лева се изненадвам защо БВП се е повишил само два пъти. Ами цените на останалите стоки са се повишили 4-5 пъти. Еееееееееее яко се краде и се раздават пари само на "заслужили" фирми.

До Драган

2019.06.26 | 22:47

7

За 10 години, цените се повишили 4-5 пъти ?!

Ти къде живееш ?

Във Венецуела ли ?

Кога си купувал домати за 50 стотинки ?

При Станишев ли ?

Ти май си доста неориентиран !

Един

2019.06.26 | 22:35

6

Александър Томов, скъсания презерватив на демокрацията на мутрите, курвите, доностниците и циганите!!!

България е най-бедната страна в ЕС

2019.06.26 | 19:19

3

Дори при удвоен бвп ние пак сме си най-бедната и корумпирана държава в ЕС. Явно ние докато удвояваме другите утрояват!

Яшаа а Тома!

2019.06.26 | 18:53

2

За тези пари, които се наляха от ЕС и нашите сънародници в чужбина, БВП трябваше да се удесетори, а той се удвоил. За философчето това е хвалба.

??????

2019.06.26 | 18:26

1

A tozi lajec da obiasni ZA kakvo ikonomuka stava na vapros zashtoto v Bulgaria ridnute politicu ubiha vsichko balgarski u hubavo Sega niama nishto ZA sajalenie Bulgaria e Edna buferna zona. A veche u niama Bulgari, koito da rabituat ta opitan az tozi chovek zashto lajec?

Добави коментар

Водещи новини