Турция осъди на 10 години затвор съдия, получил награда за човешки права

  • 18 януари 2019 18:00

  • 1125
  • 1
Турция осъди на 10 години затвор съдия, получил награда за човешки права
© Pixabay

Турски съд осъди съдия, носител на награда за човешки права, на 10 години затвор заради връзки с движението на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за организирането на опита за преврат през юли 2016 г., предаде Ройтерс, като се позовава на Анадолската агенция.

Мурат Арслан, който се намира в затвора от 22 месеца, бе осъден за членство във въоръжена терористична организация, след като прокурорите го обвиниха, че е използвал мобилното приложение Байлок /ByLock/. Смята се, че приложението е използвано за подготовката и реализирането на опита за преврат. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ присъди през 2017 г. на Арслан, който тогава бе в затвора, Наградата за човешки права "Вацлав Хавел".

Това решение накара Турция да заяви, че ще намали финансовите средства, които предоставя за ПАСЕ.

Арслан е бивш председател на Съюза на съдиите и прокурорите в Турция - асоциация, която бе закрита с указ на правителството по време на чистките след опита за преврат.

След опита за преврат турските власти арестуваха близо 77 000 души и уволниха или временно отстраниха от работа над 150 000 военни, държавни служители и други лица заради предполагаеми връзки с движението на Гюлен. Правозащитни групи и западните съюзници на Турция изразяват безпокойство от мащаба на чистките, като изтъкват, че Ердоган е използвал опита за преврат като претекст за разправа с инакомислещите.

Последвайте канала на

БТА
1125 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Da

2019.01.19 | 12:02

1

ЕС И САЩ СА ЛЮПИЛНА НА ТЕРОРИСТИ

Добави коментар

Водещи новини