Заседанието за промяна на името на Македония бе отложено

  • 09 януари 2019 19:11

  • 913
  • 0
Заседанието за промяна на името на Македония бе отложено
© Pixabay

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, както и депутатите от опозиционното крило на движение БЕСА, оглавявано от Билал Касами, не влязоха в залата на македонския парламент за продължението на заседанието в сряда, в дневния ред на което е окончателното утвърждаване на промените в Конституцията на страната, произтичащи от договора за името между Атина и Скопие. Пленарната сесия ще продължи в четвъртък, съобщава "Фокус", позовавайки се на македонската агенция „Макфакс“.

Премиерът Зоран Заев призова депутатите да се издигнат над разделението и да видят как знамето на Македония се вее в Брюксел, а освен това повтори аргументите, че с конституционните промени се гарантират „македонският език и идентичност“.

„Вашият глас е за пълноправно членство, а всеки глас „против“ е за изолация и неизвестност. Светът гледа и очаква държавническа отговорност независимо от партийната принадлежност. Имаме инклузивен процес във всички фази на конституционните промени. Да благодарим на СДСМ и коалицията , ДСИ (Демократичния съюз за интеграция), ДПА (Демократическата партия на албанците), БЕСА и осемте независими депутати от ВМРО-ДПМНЕ“, заяви Заев и добави, че те са конструктивна опозиция, за разлика от останалите от ВМРО-ДПМНЕ, а освен това благодари на Панчо Минов (от ГРОМ, коалиционен партньор на ВМРО) за приноса му в предложенията, включени в конституционните поправки, както и на БЕСА на Билал Касами и „Алианса на албанците“.

По-рано в сряда председателят на опозиционната партия Християн Мицковски на пресконференция заяви, че фракцията няма да даде легитимност на процеса по промяна на Основния закон и ще използва своето право на демократичен протест, след което той и негови съпартийци се включиха в протеста на „Македония блокира“ пред сградата на народното събрание.

Заседанието за конституционните промени продължава в четвъртък.

Последвайте канала на

Владимир Василев
913 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини