Димо Гяуров: Трябваше да сме по-твърди за договора с Македония (видео)

  • 05 януари 2019 18:39

  • 939
  • 1
Димо Гяуров: Трябваше да сме по-твърди за договора с Македония (видео)
© Канал 3

Точката, която най-много нас ни интересува, е регионът на Черно море и отношенията между Украйна и Русия. От друга страна развитието на проблемите между Косово и Сърбия, от трета страна не бива да пропускаме Македония и, меко казано, непоследователното поведение на македонския премиер - това е моя субективна оценка, там можем да очакваме сериозни изненади. Категорично трябва да бъдем по-твърди. Такъв анализ на най-важните точки за интереса на България за 2019 г. направи в "Офанзива" по Канал 3 генералът от резерва Димо Гяуров, бивш ръководител на Националната разузнавателна служба.

"Струва ми се, че ние направихме известна грешка с твърде меката си позиция, когато подписвахме договора с Македония. Защото договорът не се отличава много от онова, което постигна Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") - навремето през 2001 г. с онзи меморандум, който беше подписан. Всъщност договорът е същият, няма развитие оттогава досега, може би трябваше да бъдем една идея по-твърди", е мнението на Димо Гяуров.

По думите му проблемите между Косово и Сърбия, освен в Македония, са заради руско-американското съперничество в тези точки. "Аз там очаквам сблъсъка - в Македония и в Косово, защото като че ли там е граничната и пресечната точка на двата интереса. Надявам се да разумът и от двете страни да надделее. Във вътрешен план в България 2019 г. се надявам да е по-успешна от 2018, в европейски план - едва ли. Вероятно ще наблюдаваме повторение на повече от същото", прогнозира генералът. 

На въпрос дали няма да се счупят глинените крака на мастодонта Европейски съюз Димо Гяуров отвърна: "Не бих казал, че се чупят краката на мастодонта ЕС, по-скоро бих казал, че е неправилно управляван. Мастодонът има огромен потенциал - и икономически и всякакъв друг, но прекомерният либерализъм изигра лоша шега".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
939 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Седесаското лайно

2019.01.05 | 20:04

1

Димо Памперса, и той акъл дава, ликльото.

Добави коментар

Водещи новини