Отчитат рекорден брой посещения в античния град Троя

  • 08 януари 2019 11:52

  • 766
  • 0
Отчитат рекорден брой посещения в античния град Троя
© Pixabay

Рекорден брой посещения са били регистрирани през 2018 г. в античния град Троя, който днес се намира в турския окръг Чанаккале, съобщава БТА, цитирайки Анадолската агенция.

Обектът е бил посетен от над половин милион посетители през миналата година, което представлява най-големият брой от десет години, съобщиха отговорни представители.

Над 531 500 души са посетили древния град през 2018 г., заяви Кемал Докуз, окръжен директор по културата и туризма в Чанаккале. Той поясни, че това е рекорден брой за последното десетилетие.

Турското министерство на културата и туризма обяви 2018 за Година на Троя, за да отбележи 20-годишнината от включването на античния град в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

Град Троя, разположен на хълма Хисарлък край турското егейско крайбрежие, е един от най-популярните археологически обекти в света със своята история от 4000 години.

Дълго време се е смятало, че Троя, обезсмъртена в епическата поема "Илиада" от гръцкия поет Омир, е само митичен град. При разкопки през 70-те години на 19 в. обаче германският археолог Хайнрих Шлиман успява да докаже реалното му съществуване.

Последвайте канала на

Десислава Станева
766 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини