Критични разговори в Анкара с делегация на САЩ, водена от Джон Болтън

  • 08 януари 2019 10:01

  • 900
  • 0
Критични разговори в Анкара с делегация на САЩ, водена от Джон Болтън
© Gettyimages

В турската столица Анкара пристигна американска делегация начело със съветника на американския президент по въпросите на националната сигурност Джон Болтън.

В делегацията са включени председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Джоузеф Дънфорд и специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри. Джефри е бивш посланик в Анкара и се очаква да бъде определен за координатор на борбата срещу "Ислямска държава" .

Делегацията ще проведе разговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и с други отговорни турски представители, предаде БТА.

Предвижда да бъде обсъдена ситуацията в Сирия в контекста на изявлението на американския президент, че американските войници ще се изтеглят от Сирия. Изявление, което бе посрещнато с одобрение от страна на Анкара. В навечерието на визитата обаче Джон Болтън заяви пред журналисти в Израел, че САЩ няма да изтеглят войските си от Сирия, докато не се постигне споразумение с Турция за защита на кюрдите.

Думите му предизвикаха бурни реакции в Турция. Редица наблюдатели смятат, че днешните разговори ще бъдат критични именно поради тази причина.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар, който също ще има разговори с американската делегация посочи, че Турция води борба с терористите от ПКК/СЗН /Кюрдска работническа партия/Сили за защита на народ/ и ДАЕШ /арабски акроним на "Ислямска държава"/, които представляват опасност за етническите общности на кюрдите, арабите и тюркмените в Сирия. Главната цел на Турция е да изчисти Сирия от терористите, каза той.

В същото време, малко преди пристигането на американската делегация в Анкара, дойде изявление от Тръмп. Американският президент посочи в Туитър, че няма промяна в първоначалните му изявления във връзка с изтеглянето от Сирия. "Ще продължим да воюваме с ДАЕШ и едновременно с това ще се изтегляме от Сирия по най-удобния начин", написа той.

От турска страна в разговорите се очаква отново да бъде поставено искането за екстрадиция на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, смятан за ръководител на осуетения опит за преврат през 2016 г., и да бъде предаден на турското правосъдие.

Представител на правителството смята, че е постигнат напредък с американската страна в тази насока.

Последвайте канала на

Нора Виткова
900 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини