САЩ призоваха кюрдите да останат техни съюзници и да не търсят защита от Асад

  • 07 януари 2019 09:41

  • 752
  • 1
САЩ призоваха кюрдите да останат техни съюзници и да не търсят защита от Асад
© Getty Images/Guliver

Френският в. "Фигаро" насочва вниманието на читателите си към изявлението на съветника по националната сигурност на САЩ Джон Болтън, който по време на посещението си в Израел, каза, че има определени условия, които трябва да бъдат изпълнени, преди американските войски да се изтеглят от Сирия.

Едно от тях е сигурността на кюрдските съюзници на Вашингтон: САЩ искат Турция да гарантира защитата на кюрдите в Сирия. Анкара не крие намеренията си да започне офанзива против кюрдите, за да не допусне зараждането на кюрдска държава в близост до турските граници, което може да засили сепаратистките стремежи сред турските кюрди.

От своя страна кюрдските бойци в Сирия, които досега бяха съюзници на Вашингтон срещу джихадистите, се опасяват, че изтеглянето на САЩ може да ги остави сами срещу командваните от Анкара сили, припомня в. "Фигаро", цитиран от БТА.

Болтън добави, че някои американски войници ще останат в жизненоважния район Ат Танф в Южна Сирия, за да противодействат на засилващата се активност на Иран, отбелязва и британският в. "Гардиън". САЩ имат конкретни политически цели и изтеглянето на войските зависи от постигането им, подчерта съветникът по националната сигурност, пише вестникът.

Очаква се Болтън да пристигне днес в Турция, придружаван от председателя на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Джоузеф Дънфорд, за да постигне споразумение за защита на кюрдските милиции. Анкара обаче смята кюрдските Сили за защита на народа за терористична организация, свързана с бунт на територията на Турция, припомня в. "Гардиън".

"Не мисля, че турците трябва да предприемат военна операция, която не е изцяло координирана и съгласувана със САЩ", подчерта Болтън. Той добави, че на предстоящите срещи ще се опита да изясни какви са целите и възможностите на турските сили и припомни, че президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския е заявил ясно, че няма да позволи на Турция да избие кюрдите, които са се сражавали редом до силите на САЩ.

САЩ призоваха кюрдите да останат верни техни съюзници и да не търсят защита от Русия или от сирийския президент Башар Асад.

"Мисля, че те знаят кои са техните приятели", отбеляза Болтън. Изложените от Болтън условия може да означават, че американските сили ще останат в Сирия още месеци или дори години, пише в. "Ню Йорк таймс".

Изявленията на съветника по националната сигурност добавят към стратегията условия, каквито нямаше в изявлението на Тръмп от 19 декември миналата година, когато той обяви, че до 30 дни САЩ ще се изтеглят от Сирия.

Изявлението му изненада неговите съветници и съюзници, а Пентагонът възрази, че подобно действие би било логистично невъзможно и стратегически неразумно, а министърът на отбраната Джим Матис и шефът на канцеларията на Пентагона Кевин М. Суийни подадоха оставка, припомня вестникът.

Последвайте канала на

БТА
752 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Кюрт

2019.01.07 | 11:54

1

YPG,SDS,PKK,YPJ пич терористи (пич:син на тоз и на оня,накратко син на к....а)

Добави коментар

Водещи новини