Сръбската опозиция иска достъп до държавната телевизия

  • 21 декември 2018 21:50

  • 511
  • 1
Сръбската опозиция иска достъп до държавната телевизия
© Pixabay

Протестът на сръбската опозиция под надслов "1 от 5 милиона" продължава утре пред Философския факултет в Белград, като организаторите изпратиха исканията си до сръбската държавна телевизия РТС, съобщава белградският вестник "Блиц". 

"РТС трябва да бъде обществена телевизия на всички граждани. Вместо това тя е съучастник в прикриването на истината и създаването на паралелна, фалшива представа", се казва в съобщение на организаторите.

Друго тяхно искане е във всяка информационна емисия да се дава възможност на опозицията да представи позициите си и по този начин гражданите да се запознаят и с другите политически опции. Те напомнят, че това е задължение на обществената телевизия по закон.

Опозицията организира два протеста в Белград по-рано този месец, на които хиляди демонстранти изразиха недоволството си от автократичното управление на президента Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. и неговото правителство, припомня Асошиейтед прес. На първия протест отново протестираха хиляди хора, след като лидерът на опозиционната Левица Борко Стефанович бе нападнат и пребит в Крушевац.

Тогава те обявиха като надслов на демонстрациите си лозунга "Стоп на кървавите ризи". Опонентите на Вучич обвиняват за насилието това, което описват като климат на сплашване и страх, налаган от управляващата популистка коалиция на президента. Вучич е бивш краен националист, който сега казва, че иска Сърбия да се реформира и да се присъедини към Европейския съюз.

Но според критици Вучич е ограничил демократичните и медийните свободи, което той отрече, отбелязва Асошиейтед прес.

Последвайте канала на

БТА
511 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
сръбската опозиция= на сорош

2018.12.22 | 10:34

1

или сереу.

Добави коментар

Водещи новини