Бившият гръцки външен министър: Искаме ли Македония да бъде разделена между България и Албания?

  • 23 октомври 2018 14:23

  • 2470
  • 4
Бившият гръцки външен министър: Искаме ли Македония да бъде разделена между България и Албания?
© Getty (архив)

Искаме ли нашата съседка Бивша югославска република Македония да бъде поделена между Албания и България?, попита бившият гръцки министър Никос Коцияс, предаде скопската агенция МИА.

Хвърлилият преди няколко дни оставка пръв дипломат на Атина произнесе реч пред членове и симпатизанти на неговата партия Прато град Ираклион в остров Крит. "Ние никак не сме заинтересовани страната със столица Скопие да бъде нестабилна. Нима искаме съседната ни страна да бъде поделена между България и Албания? Искаме ли Турция да контролира и районите северозападно от нашата граница?", попита реторично той и отговори с въпрос: Или ние, може би искаме, стабилни и сигурни Балкани?

"Сега е време да загърбим враждите и свадите и да правим всичко възможно, за да осигурим мира в региона", каза още Коцияс.

Бившият министър допълни, че правителството на Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли в Атина е направило крачка назад от тази посока. "Премиерът не ме защити пред военния министър Панокс Каменос, който ме нападна", посочи още ораторът.

Коцияс хвърли оставка, когато вече бившият му колега му го нарече слуга на Джордж Сорос. Повод за думите на Каменос бе поредната промяна в позицията му за Препанското споразумение. Ципрас и министър-председателят от Скопие Зоран Заев подписаха историческия документ през лятото.

Двамата политици се разбраха бившата югославска република да се нарече Северна Македония, а Атина да вдигне над 20-годишната си блокада за членство на съседката си в Европейския съюз и НАТО. По време на инфарктното заседание на 17 октомври Каменос се обяви против споразумението.

 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2470 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Никола николов

2019.02.13 | 21:42

4

Типичен сърбоман. Айде у Белград сръбски циганин.

2018.12.01 | 10:47

3

Ей,гаден византиец.Да това трябва да се случи,и ако имат поглед в перспектива. ,македонските българи е добре час по скоро да предприемат стъпки по този въпрос,споделени разбира се и с тези от албанския етнос. От сегашното статукво нищо няма да се получи,в най-добрия случай кантони.

dwadaw

2018.10.23 | 14:46

1
Нашето Външно къде блее баирите? С тая учителка начело нищо добро не ни очаква. Този това го повтаря за трети път и никой досега не е пратил НОТА защо ни намесва в случая и какво против има евентуално, ако това се случи? Фашист ли е или страната му има някакви други мераци към Република Северна Македония?

2018.10.25 | 12:05

2
tapak....meratsi ima samo bylgaristan kam vardarska....

Добави коментар

Водещи новини