Македонският премиер пред гръцката редакция на Евронюз: Не ни трябва нов парламентарен вот

08 октомври 2018 15:50

Македонският премиер пред гръцката редакция на Евронюз: Не ни трябва нов парламентарен вот
© Getty (архив)
1708 2

Не ни трябват нови парламентарни избори, каза македонският премиер Зоран Заев в интервю пред гръцката редакция на базираната във Франция телевизия Евронюз.

"В момента ние водим консултации с народните представители за одобрение на промяната на името на нашата страна и на този етап няма необходимост от предсрочни избори за Собрание", допълни той. "В случай че не съберем нужните ни минимум 80 гласа (от 120-те депутати), ние ще отидем до урните. Ние обаче ще имаме отново мнозинство в парламента", категоричен бе министър-председателят в Скопие. Изявата на Заев е обрат в позицията на водения от него Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ). По-рано лидерът на партията получи пълномощия за начало на преговори с коалиционните партньори и опозицията за предсрочен вот.

Интервюто на премиера в Скопие  бе публикувано няколко часа пред той да свика извънредно заседание на кабинета. Правителството на югозападната ни съседка ще предложи конституционни реформи, които ще позволятда се приложи на практика Препанското споразумение.

Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас на 17 юни подписаха споразумение. Според договора балканската страна ще се казва Република Северна Македония. С промяната на името пада блокадата на Атина върху членството на Скопие в Европейския съюз и НАТО. Гърция спираше влизането на съседката си в двете организации, защото смята, че тя с името Македония предявява териториални претенции към членката на ЕС и НАТО. В Северна Гърция има провинция Македония.

Според македонската конституция важните решения (промени в начина на управление, смяната на името на страната, промени на територията и др.) трябва да бъдат одобрени от 2/3 от законодателите – 80 гласа. Управляващата коалиция, съставена от СДСМ и албанските партии Беса, Демократически съюз за интеграция, Демократическата партия на албанците и Албански алианс имат общо 71 законодатели. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ разполага с 49 депутати.

Валери Зайцев
1708 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Stamat

2018.10.08 | 16:12

2
Стига вече с това внимание към тези, дето утре пак ще си сменят името на "държавата"!Много се взеха на сериозно тези произлезли от кръвосмешение между брат и сестра!Няма страшно след 5-6 години шиптарите ще им покажат къде зимуват раците!

2018.10.08 | 16:05

1
СОЦИАЛИСТА Е БОКЛУК

Добави коментар

Водещи новини