Сърбия губи един милиард евро годишно заради изселване на хора с висше образование

18 октомври 2018 07:43

Сърбия губи един милиард евро годишно заради изселване на хора с висше образование
© Pixabay
708 1

От Сърбия за една година се изселват от 30 до 60 хиляди души, от които една четвърт са с висше образование, пише вестник "Политика", цитиран от МИА. Вестникът добавя, че един завършил студент струва на държавата си около 100 хиляди евро.

"Политика" изтъква, че в Сърбия все още никой не е направил прецизни изчисления колко се отделя, за да се отгледа и образова едно дете от основно и средно училище до дипломиране в университет, какъвто е случаят със САЩ и още няколко страни на Запад.

Професорът от Философския факултет в Белград Александър Баупал посочва, че само за образование на студент до дипломирането му, който се образова за сметка на държавата, са необходими от 30 до 35 хиляди евро. Той казва, че е реална оценката на икономиста и професор Владимир Гречич, че семейството отделя за дете 30 на сто от приходите си, което в сръбския случай е месечна сума от 210 евро. Когато тези 210 евро се умножат по 12 месеца, а след това на 25 години /до завършване на университет/ се стига до сума от около 60 хиляди евро, колкото семейството влага общо в своя най-млад член.

Ако към това се добавят и средствата на държавата и местните власти, стигаме до сумата, че един завършил студент в Сърбия струва около 100 000 евро, пише "Политика".

Американците са пресметнали, че разходите за образование на дете до края на обучението може да достигнат до 200 000 долара. Когато сръбски дипломирал се студент се изселва на Запад, тогава богатата държава получава експерт с минимални разходи, докато бедната Сърбия е в минус и финансово, и кадрово, посочва вестникът. Ако в Сърбия за една година се изселват от 30 до 60 хиляди лица, от които една четвърт с висше образование, това означава, че годишно само от изселване на високообразовани лица Сърбия губи един милиард евро, пише в. "Политика".

БТА
708 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
асд

2018.10.18 | 10:05

1
а българия???

Добави коментар

Водещи новини