Виенският университет обяви прием за студенти над 55 години

  • 26 септември 2018 13:05

  • 1209
  • 0
Виенският университет обяви прием за студенти над 55 години
© Pixabay

Като алтернатива на традиционното редовно следване Виенският университет е създал специална учебна програма за студенти над 55 години, която е обединил под името Studium Generale. Именно така през средновековието са се наричали висшите училища, преди да се появи наименованието "университет". От март 2019 г. Виенският университет открива специална програма за пенсионери.

Целта на структурата е осмисляне на живота на възрастните хора чрез подпомагане на активността, физическото и психическото здраве и социалната реализация, а така също даването на възможност на хората от възрастовата група 55+ да задълбочат общата си култура и да анализират научни и обществени проблеми. Именно тези теми често са сред основните интереси на населението, което е приключило активната си трудова дейност. По време на следването си възрастните хора ще могат да учат това, с което винаги са искали да се занимават, но не са имали време.

Учебната програма е разделена на 12 модула от различни области на науката, сред които са например социология, комуникационни науки, молекулярна биология, право, философия и теология. Бъдещите студенти не са задължени да завършат пълния курс на обучение. Те могат да посещават само отделни модули в рамките на един семестър, да завършат всички 12 модула за срок от 4-6 семестъра или да завършат следването си със степен Master of Art. За магистърската степен са предвидени три допълнителни семестъра със семинари, както и написването на магистърска работа и полагането на изпит.

Цената на следването е 4800 евро, а за магистърската програма се заплащат допълнително 1200 евро. Желаещите да се запишат за един семестър и само за един модул ще плащат 420 евро, отбелязва БНР. Обучението ще се провежда на немски език, а кандидатите могат да подават заявления за записване от декември 2018 г.

Днес във Виенския университет учат над 90 000 студенти, 25 процента от които са чужденци от над 120 страни. 15-те факултета предлагат над 180 програми за степен бакалавър, магистър и доктор.

Владимир Василев
1209 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини