Бурно заседание в парламента в Скопие за "Република Северна Македония"

  • 10 октомври 2018 16:59

  • 2170
  • 2
Бурно заседание в парламента в Скопие за "Република Северна Македония"
© Getty (архив)

Бурни страсти се разиграха  парламента в Скопие заради името Република Северна Македония, предаде сръбското радио Б92.

Началото на заседанието на комисията, която трябва да разгледа предложените от премиера Зоран Заев поправки към конституцията за промяна на името на югозападната ни съседка, се забави заради обструкция на опозицията с половин час. След като депутатите от ВМРО-ДПМНЕ влязоха в стаята, нейният представител Трайко Веляновски нападна управляващите. "Вие нямате право не само променяте основния закон на страната ни, но дори и да предлагате конституционни реформи. Решението за Република Северна Македония бе взето от тесен кръг политици. За него не са питани нито нашите граждани, нито нашия президент Георге Иванов (избран от листата на ВМРО-ДМНПЕ). Ние ще бойкотираме всяко едно ваше предложение и то няма да мине в пленарната зала", категоричен бе Веляновски.

В отговор на словесната атака Зоран Заев отвърна, че с думите и действията си парламентарната опозиция проваля европейското бъдеще на Македония и заплашва национална сигурност." Вие поставяте под въпрос живота на хората", заяви премиерът, който е и лидер управляващия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ).

Правителството внесе проект за промени, които да станат основа ца прилагането на Преспанското споразумение от 17 юни на практика. Според договора, подписан от Заев и гръцкия му колега Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли балканската страна ще се нарича Република Северна Македония. В замяна Атина ще вдигне над 27-годишната си блокада за членство на северозападната си съседка в Европейския съюз и НАТО.

Основният закон на бившата югорепублика предвижда важните решения (промени в начина на управление, смяната на името на страната, промени на територията и др.) да бъдат одобрявани от 2/3 от законодателите – 80 гласа от 120-те депутати. Управляващата коалиция, съставена от СДСМ и албанските партии Беса, Демократически съюз за интеграция, Демократическата партия на албанците и Албански алианс имат общо 71 законодатели. ВМРО-ДПМНЕ разполага с 49 депутати.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2170 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.10.10 | 23:29

2
Какво нецензурно написах публикация,Моля!
ааа

2018.10.10 | 18:26

1
А колко човека са взели решение да създадат македонски език? Ако са няколко, това също не е легитимно.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини