Поруганият български паметник в Ниш вече е почистен

  • 21 септември 2018 21:01

  • 2982
  • 2
Поруганият български паметник в Ниш вече е почистен
© Кадър: БТВ

Светкавична реакция на сръбските власти след нотата на посланика ни в Белград заради поругания бългаски паметник-костница в Ниш. Управата на града днес изпрати работници да почистят обидните надписи.

2015 български войници загиват за освобождението на сръбския народ, като съюзници на Югославия в завършващата фаза на Втората световна война. Погребани са в Ниш. До днес на паметника пишеше, че българите са окупатори.

В момента българското малцинство в Сърбия наброява 18 000 души. Те участват в местното управление.

„Безпрецедентен скандал, безпрецедентен вандализъм. Като част от администрацията на Република Сърбия вярвам, че органите на сръбската държава ще намерят вандалите и ще ги преведат пред съда”, коментира Зоран Двуров, председател на Общинския съвет в Ниш.

Според наши сънародници българският военен паметник е поруган заради предстоящите избори за Национален съвет на националните малцинства, в които участват и българите. Чрез тези съвети малцинствата защитават интересите и правата си в Сърбия

„По моето мнение, те искат да заплашат българското малцинство заради изборите за Национаните съвет на националните малцинства, досега не помня друг такъв случай, освен разрушените паметници на Драгоманския полк”, обясни за bTV Далибор Миланов, служител в български културно-информационен център.

Изборите за Националните съвети на малцинствата са насрочени за 4 ноември и всички, които се чувстват българи в Сърбия, могат да участват в тях.

Сръбската държава изрази съжаление за случилото се и изрази готовност веднага да ризкрие и накаже извършителите.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2982 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
до аркади

2018.09.22 | 12:24

2
ами вас ви поругават в целия свят щото сте мноо убави пък и сами си го търсите
Аркадии Първи

2018.09.22 | 08:28

1
Как вие поругавате паметниците на Съветската армия така ви отвръщат в Сърбия. Каквото повикало това се обадило...

Добави коментар

Водещи новини